Neem contact op

In een effectief opleidingsplan is alles op elkaar afgestemd. Hieronder geven wij je 2 tips om meer uit een code 95-training te halen. Tips die je direct kunt toepassen, want e-learning code 95 gaat tijdens de lockdown gewoon door.

Tip 1. Breng focus aan op basis van je organisatiedoelen

Vaak staan organisatiedoelen keurig op papier. Maar wie in de organisatie is er daadwerkelijk mee bekend? En wat doen medewerkers er in de praktijk mee? Vertaal jouw organisatiedoelen naar concrete trainingsdoelen. Zo komen alle neuzen dezelfde kant op te staan en ontstaat er een algehele focus. Hieronder geven we je een voorbeeld.

Organisatiedoel: schades verminderen.
Binnen jouw organisatie ligt de focus op het verminderen van schades. Dat betekent dat jouw vraagstuk betrekking heeft op verkeersveilig gedrag om zo kosten door schades te verminderen. Met name met de juiste coaching kun je het verschil maken en daar kan een code 95-training waarin het onderwerp ‘manoeuvreren’ wordt behandeld aan bijdragen. Tijdens dit onderdeel gaat het om gedrag een kennis, want hier is meestal veel winst te behalen. We lichten het in onderstaand tekstgedeelte verder toe.

Vanuit je chauffeurs krijg je vaak opmerkingen als ‘die plek is lastig, omdat er weinig ruimte is’ of ‘de werkdruk is hoog, waardoor ik haast had’. Wat als de desbetreffende chauffeur meer tijd had genomen? Wij komen in de meeste gevallen tot de conclusie dat de schade voorkomen had kunnen worden. Bijvoorbeeld door eerst even uit te stappen en goed te kijken in de dode hoek, voordat de chauffeur een manoeuvre maakt. Een simpele oplossing, die helaas in de praktijk niet altijd wordt toegepast. Zonde, want het rijden van een schade brengt (soms flinke) kosten met zich mee. Denk hierbij niet aan alleen aan de reparatiekosten, maar ook aan: stilstand, hoogte van eigen risico en administratieve handelingen. Om nog maar te zwijgen over extra brandstofverbruik.

Tip 2. Investeer in de opleidingsbehoefte van je medewerkers

Op het gebied van code 95-trainingen is er heel veel mogelijk. Het is van belang een bewuste keuze te maken, zodat de training een toegevoegde waarde is voor je medewerkers. Hieronder geven we je een voorbeeld.

Opleidingsbehoefte: stress verminderen.
Een te hoge werkdruk werkt verlammend: het demotiveert en zorgt voor ontevredenheid en (meer) verzuim. Dat niet alleen, voor vrachtwagenchauffeurs is er nog een bijkomend effect: het vergroot de kans op ongelukken en schades. Maar wat leidt dan precies tot stress bij de desbetreffende chauffeur? Tijdens de cursus ‘Gas terug op stress’ gaan we actief aan de slag met dit vraagstuk.

Het is voor organisaties van belang dat werknemers tevreden zijn over hun werk, want tevreden medewerkers zijn goud waard. Bovendien komt het de verkeersveiligheid ten goede. Al met al een win-winsituatie.

Ook beter presteren?

In een effectief opleidingsplan is alles op elkaar afgestemd. Dat geldt ook voor code 95, want code 95 is méér dan een verplicht nummer. Wanneer je ervoor zorgt dat organisatiedoelen en opleidingsbehoefte medewerkers op elkaar zijn afgestemd, dragen code 95-trainingen bij aan betere prestaties. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Onze opleidingsadviseurs stippelen samen met jou de route naar betere prestaties uit. We kunnen, indien gewenst, direct aan de slag want e-learning code 95 gaat tijdens de lockdown gewoon door. In onze kennisbank vind je een blog die meer informatie geeft over hoe e-learning code 95 werkt.