Neem contact op

Vooraf code 95-punten sparen is niet mogelijk. Ieder nascholingsblok duurt vijf jaar, waarin 35 uur nascholing moet worden gevolgd. Meer uren die gevolgd worden tellen niet mee voor code 95. Je leest er hier meer over.

Als beroepschauffeur ben je verplicht om elke vijf jaar nascholing te volgen. Dat doe je door middel van het volgen van nascholingscursussen, oftewel code 95-cursussen. De bevoegdheid code 95 toont aan dat je als chauffeur vakbekwaam bent en dat je mag blijven werken in de transportsector. Nieuwe uren voor de volgende periode kunnen dus pas geregistreerd worden vanaf vijf jaar voor de einddatum code 95, zoals staat vermeld op het rijbewijs. Een voorbeeld:

Een chauffeur heeft een code 95-einddatum op 10 september 2026. Deze chauffeur kan pas vanaf 10 september 2021 nieuwe uren gaan ‘sparen’ voor zijn nieuwe nascholingsperiode. Alle uren die na het verlengen van zijn rijbewijs maar voor de datum 10 september 2021 zijn geregistreerd verdwijnen, op 10 september 2021 staat de teller hoe dan ook op 0.

Let op: zodra je de code 95 op je rijbewijs hebt staan, kun je weer beginnen met de opbouw van nieuwe nascholingsuren. Nascholingsuren die je volgt in de periode tussen het behalen van de VVN en het bijschrijven van de nieuwe code 95 én nascholingsuren die meer dan 5 jaar voor verloop van je code 95 worden gevolgd, zullen vervallen.

kan ik vooraf code 95 punten sparen

Wanneer spaar je code 95-punten?

De uren van de gevolgde nascholingscursussen tellen alleen mee als de cursus door CBR is gecertificeerd. Én als de gevolgde uren door je opleider bij het CBR geregistreerd zijn. JobTrans is hier een goed voorbeeld van en neemt de registratie van de gevolgde uren bij het CBR voor je uit handen. Controleer na vijf werkdagen op Mijn CBR of de door u gevolgde nascholingscursus geregistreerd is. Staat je cursus er niet op? Neem dan contact op met de desbetreffende opleider.

Volgende nascholingsperiode

Vanaf de onderstaande data kun je beginnen met het volgen van nascholingscursussen voor de volgende periode:

  • Je kunt 5 jaar voor het verlopen van je code 95 beginnen met het volgen van nascholing.
  • Als je rijbewijs C en D hebt met verschillende einddata code 95, hanteer dan de eerste einddatum min 5 jaar.

Waar kan ik als chauffeur het aantal code 95-punten zien?

De website mijnCBR.nl geeft een chauffeur inzicht in zijn tot nu toe gespaarde uren. Hiervoor dien je in te loggen met je DigiD. Werkgevers en opleiders hebben hier geen toegang tot, omdat het gaat om persoonsgegevens.

Persoonlijke omgeving

Je nascholing regelen. Wat je nodig hebt is overzicht. Daar helpt JobTrans je graag bij. Met deskundig advies van onze opleidingscoördinatoren en een persoonlijke, online omgeving (ons opleidingsportaal). Inloggen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via je computer, tablet of smartphone. Dat betekent altijd en overal inzicht in de status van je code 95 en/of die van je chauffeurs.

Hulp nodig?

Heb je vragen en/of opmerkingen over bovenstaand verhaal? Of ben je benieuwd welke cursussen meetellen voor de code 95? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder. JobTrans is dé code 95-specialist bij jou in de buurt.