Neem contact op

Nascholingscursussen, ook wel bekend als cursussen die meetellen voor code 95, bestaan in verschillende varianten, zoals praktijk- en theoriecursussen, klassikaal en e-learning. Hieronder vind je informatie over welke cursussen meetellen voor code 95.

Om cursussen te volgen die meetellen voor code 95, moet je terecht bij opleiders die voldoen aan de volgende voorwaarden:

 1. De opleiders zijn erkend door het CBR, ook wel bekend als CCV. Een voorbeeld van een erkende opleider is JobTrans.
 2. De nascholingscursussen die door de opleiders worden gegeven, zijn gecertificeerd door het CCV.

Welke cursussen tellen bij JobTrans mee voor code 95?

Het spreekt voor zich dat de code 95-cursussen die JobTrans verzorgt, bestaan uit cursussen die door het CCV zijn gecertificeerd. Wij verzorgen zowel theoriecursussen als praktijkcursussen in de variant klassikaal en e-learning. Hieronder vind je een kleine greep uit ons aanbod.

Theoriecursussen

 • Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur
 • ADR-certificaat
 • Branche specifiek (Mest- en speciaal transport, afval, etc.)
 • Chauffeursdag
 • Chauffeur Veevoeder
 • Communicatieve Vaardigheden
 • Digitale Tachograaf
 • EHBO voor beroepschauffeurs
 • Fysieke Belasting / Fit op de Rit
 • Gas terug op stress
 • Lading Zekeren
 • Masterclass
 • Tips en Trucks
 • Sociale veiligheid en omgaan met agressie
 • Van chauffeur tot ambassadeur
 • VCA
 • Veiligheidscertificaat Vorkheftruck
 • Winterdienst

Praktijkcursussen

 • Het Nieuwe Rijden (HNR)*
 • Rijoptimalisatie Behaviour Based Safety (BBS)*
 • Manoeuvreren
 • Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinaties (LZV’s)
 • Baantraining (slippen, uitwijken en remmen)

* Het verschil tussen de cursus HNR en BBS is dat HNR zich richt op zuinig rijden, terwijl BBS zich richt op veilig rijden en het voorkomen van schade met vrachtauto's.

Voor een overzicht van alle geplande (nascholings)cursussen kun je terecht op onze cursusagenda. Als je de gewenste cursus of cursusdatum niet kunt vinden, kun je contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. We plannen namelijk ook code 95-cursussen op aanvraag. Dat kan bij jou op locatie, één van onze opleidingslocaties of een andere externe locatie.

Code 95-cursus op maat: baantraining JobTrans

Trainen naar de behoefte van onze klanten, dat is waar wij goed in zijn. Hieronder vind je een voorbeeld van een unieke code 95-cursus. Net even anders dan de reguliere cursussen nascholing code 95 én gegarandeerd een leuke en leerzame dag!

Kan een maatwerkcursus meetellen voor code 95?

Bij JobTrans hechten we veel waarde aan innovatie, het overtreffen van verwachtingen en flexibiliteit. Deze kernwaarden komen duidelijk naar voren in onze aanpak van nascholingscursussen. In een markt waarin nascholing verplicht is, is het essentieel om onderscheidend te zijn. JobTrans onderscheidt zich door klantgerichte oplossingen te bieden. We kunnen al onze code 95-cursussen op maat verzorgen, zodat ze voldoen aan jouw specifieke wensen en behoeften. Indien gewenst kunnen we zelfs een geheel nieuwe code 95-cursus ontwikkelen. Naast onze eigen, moderne opleidingslocaties in Nederland, hebben we ook de flexibiliteit om nascholingscursussen op andere locaties te verzorgen, zoals bij jou op locatie. Met onze flexibele aanpak wat betreft lesmethoden, inhoud en locatie kunnen we aan al jouw wensen op het gebied van code 95-cursussen voldoen.

Hoe tellen de cursussen mee voor code 95?

Het is belangrijk dat de uren van de gevolgde nascholingscursussen door de opleider bij het CCV worden geregistreerd. Daarom moet de chauffeur vóór aanvang van de cursus aangeven dat hij of zij de cursus wil laten meetellen voor de nascholingsuren. De opleider meldt dit vervolgens bij het CCV en houdt bij of de chauffeur gedurende de hele cursus aanwezig is geweest. Om de cursus te laten meetellen voor code 95, gelden op de cursusdag de volgende aandachtspunten:

 1. Neem je identiteitsbewijs mee.
 2. Als je deelneemt aan een praktijktraining, neem dan ook je geldige rijbewijs mee. Het rijbewijs moet geldig zijn voor het voertuig waarmee je tijdens de cursus gaat rijden.
 3. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent, want als je te laat bent, wordt de cursusdag niet meegeteld voor de nascholing.
 4. Teken zowel aan het begin als aan het einde van de cursusdag de presentielijst.

Controleer na vijf werkdagen op Mijn CBR of de nascholingscursus die je hebt gevolgd, geregistreerd is. Als je cursus niet is geregistreerd, neem dan contact op met de opleider waar je de cursus hebt gevolgd.


Voor meer informatie over wat code 95 inhoudt, kun je terecht in onze kennisbank.

Telt een cursus via e-learning ook mee voor de code 95?

Code 95 halen door middel van e-learning? Dat kan! Het is de meest moderne variant en in dit tekstgedeelte vertellen we kort en bondig hoe het zit. Bij code 95 e-learning volg je 4 uur thuisstudie en 3 uur klassikale les bij ons op locatie. Tien dagen voorafgaand aan het klassikale deel, kan het praktijk- of klassikale gedeelte kan een chauffeur aan de e-learning beginnen.

Let op! De wetswijziging die in de loop van volgend jaar ingaat, heeft ook invloed heeft op code 95 e-learning. Zo mag een chauffeur maximaal 12 uur e-learning volgen van code 95. Zie voor meer informatie het artikel 'wijziging code 95'.

Streng toezicht

Het CCV ziet erop toe dat de eisen die aan de code 95-cursussen worden gesteld, door de erkende opleidingsinstituten worden toegepast. Dit doet het CCV door onder andere het houden van onaangekondigde steekproeven en administratieve controles. Het resultaat van een steekproef wordt altijd schriftelijk aan de opleider bevestigd. Op deze manier wordt onder andere de kwaliteit van de nascholingscursussen gewaarborgd.

Overzicht gecertificeerde code 95-cursussen

Op de website van het CCV is een overzicht te vinden van gecertificeerde nascholingscursussen. In dit overzicht kun je zoeken op opleider, plaats of cursus. Ook de nascholingscursussen van JobTrans zijn hierin opgenomen. De cursussen die meetellen voor code 95 zijn te herkennen aan de U- en W-codes. Theoriecursussen hebben een U-code, terwijl praktijkcursussen een W-code hebben. Chauffeurs kunnen zelf een keuze maken uit het overzicht. De enige vereiste is dat chauffeurs minimaal één dag (7 uur) een praktijkcursus volgen, waarvan ze zelf 2,5 uur actief rijden, om te voldoen aan de verplichte 35 uur. Het aantal uren dat de nascholingscursus meetelt, staat ook vermeld in het overzicht. Bijvoorbeeld, een 1 staat voor één dag (7 uur), een 2 staat voor twee dagen (14 uur), enzovoort.

Let op!
In de gewijzigde Richtlijnen vakbekwaamheid bestuurders zijn wijzigingen opgenomen die van invloed zijn op de nascholingscursussen. Een overzicht van deze wijzigingen vind je in het artikel 'wijziging code 95'. Goed om dit even door te lezen, zodat je weet wat er in de toekomst gaat veranderen.

Hulp nodig bij nascholing code 95?

In de snel veranderende transportsector zijn er talloze mogelijkheden voor het volgen van nascholingscursussen, waardoor het soms moeilijk kan zijn om het overzicht te behouden. Als code 95-specialist weet JobTrans als geen ander welke nascholingscursussen van toegevoegde waarde voor jou kunnen zijn. Ben je benieuwd naar hoe we jouw prestaties kunnen verbeteren? Neem dan contact op met één van onze opleidingscoördinatoren. We vertellen je graag meer over welke cursussen meetellen voor code 95.