Neem contact op

Vandaag is het warmetruiendag. Het is een jaarlijks terugkerende dag waarop we het energieverbruik proberen te verlagen. Wat de CO2-uitstoot van je auto betreft, in dit artikel geven we je vijf tips om dit te verminderen.

1. Let op je snelheid

Over het algemeen geldt: hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof je auto verbruikt en hoe meer CO2 hij uitstoot in de atmosfeer. Door sneller te rijden, vervuil je niet alleen meer, je wint er ook nauwelijks tijd mee. Wanneer je een uur lang 90 kilometer per uur rijdt, kom je uiteraard eerder aan op je bestemming dan bij een snelheid van 80. Maar de tijdswinst is niet schokkend: gemiddeld genomen ben je zo’n 5 minuten per uur sneller, ook al omdat je in de praktijk bijna nooit een uur lang 90 kunt rijden. Dat betekent dat je tijdsvoordeel bijna nihil is.

2. Versnel rustig en schakel tijdig

Het beperken van je snelheid kan een cruciale rol spelen bij het verminderen van het energieverbruik van je auto, maar aanpassingen in je rijstijl kunnen en nog groter verschil maken. Probeer voorzichtig te versnellen en te remmen. Als je rustig en progressief versnelt, verbruik je namelijk minder brandstof. Daarnaast is het belangrijk om te anticiperen op veranderingen in de verkeerssituatie, zodat je niet plotseling hoeft te stoppen. Gun je motor een beetje rust door het toerental niet te hoog op te drijven voor je naar een hogere versnelling schakelt.

3. Controleer geregeld de bandenspanning

Je kunt je bandenspanning met gemiddeld 0,6% verbeteren – tot in sommige gevallen 3% (!) – door je banden op de juiste spanning te houden. Een te lage bandenspanning kan het brandstofverbruik met ongeveer 0,2% verminderen voor elke 1 psi daling van de gemiddelde spanning van alle banden. Bovendien zijn banden met de juiste spanning veiliger en gaan ze langer mee. Controleer daarom ongeveer één keer per maand je bandenspanning, bijvoorbeeld bij een tankstation. Deze informatie heeft betrekking op personenauto's.

Bandenspanning vrachtauto's

Voor vrachtauto’s geldt: elke band verliest lucht. Het is een natuurlijk proces en dit wordt ook wel omose genoemd. Rubber is poreus. Door het verschil tussen de druk in de band en de buitenluchtdruk ontsnapt er via het rubber perslucht naar buiten. Hoe snel dit gaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld verliezen banden op deze manier 0,05 tot 0,1 bar aan spanning per maand. Andere oorzaken van luchtverlies zijn beschadigingen aan de band, kapotte ventielen, hard remmen en het, met een te hoge snelheid, op- en afrijden van stoepranden en verkeersdrempels.

Tot 5% minder brandstofverbruik

Door het verlies van lucht ontstaat onderspanning en neemt de rolweerstand van de banden toe. TNO deed in 2016 in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) onderzoek naar bandenspanning in relatie tot zware vrachtauto’s. Hierin keek het onderzoeksinstituut ook naar het effect van een hogere rolweerstand op het brandstofverbruik. Conclusie: bij een onderspanning van 20% op alle banden neemt het brandstofverbruik met 2 tot 4% procent toe. Ook uit andere onderzoeken komt naar voren dat met een juiste bandenspanning veel brandstof bespaard kan worden, tot wel 5%. Bron: https://www.nieuwsbladtransport.nl/research/slimme-logistiek/bandenspanning/.

4. Onderhoud je auto goed

Een goed onderhouden auto rijdt efficiënter, gaat minder vaak stuk en vergt minder ongeplande reparaties. Een voorbeeld:

Je auto rijdt minder efficiënt als je de olie niet regelmatig ververst. Dat resulteert in een hoger brandstofverbruik en vuilere emissies, evenals een grotere slijtage van de motor.


Bovendien kan het tijdig uitvoeren van een beurt veel narigheid voorkomen. Belangrijk om je auto daarom goed te onderhouden. In je auto heb je vaak een onderhoudsboekje liggen. Als deze goed is ingevuld staat hierin precies omschreven wanneer je auto een (grote of kleine) onderhoudsbeurt en de jaarlijkse APK (Algemene Periodieke Keuring) heeft gehad. Zo kun je makkelijk zien wanneer de auto een beurt nodig heeft, als je bijvoorbeeld tweede eigenaar bent en niet weet wanneer je auto een beurt nodig heeft.

5. Laat de motor niet onnodig draaien

Veel gloednieuwe auto's zijn uitgerust met stop-start technologie die de motor afzet bij stilstand. Als je auto niet over deze technologie beschikt, schakel dan je contact uit wanneer je vaststaat in een file die je waarschijnlijk langer dan een minuut zal ophouden. Op die manier verbruikt je niet onnodig energie, waardoor het brandstofverbruik daalt en de uitstoot tot een minimum wordt beperkt.

Een beetje bijsturen maakt het verschil

Geen plankgas. Snel schakelen. Verlies je bandenspanning niet uit het oog. Het zijn enkele voorbeelden van kleine aanpassingen die een positief effect hebben op de CO2-uitstoot van je auto. Hierboven hebben we het uitgebreid beschreven. De tips hebben niet alleen een positief effect op je het milieu, maar ook op je portemonnee. Met een zuinige rijstijl bespaar je soms wel 10 tot 20% brandstof. Tel uit je winst! Kortom: een win-winsituatie.

Maar er is meer…

De hierboven besproken tips zijn lang niet de enige tips voor zuinig rijden met auto. Andere zaken die de moeite zijn om je verder in te verdiepen:

  • Het principe van specifiek brandstofverbruik
  • Invloed van weer, weg en verkeer op brandstofverbruik
  • Techniek en uitvoering van het voertuig
  • Invloed van de chauffeur op het brandstofverbruik

Wil je meer weten over zuinig rijden met de vrachtauto? Goed nieuws! Tijdens de code 95-cursus Het Nieuwe Rijden vertellen we je alle ins en outs. Indien gewenst kun je direct starten, want de code 95-cursus Het Nieuwe Rijden is ook beschikbaar in een e-learning variant. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op. Onze opleidingscoördinatoren vertellen je graag meer over de cursusmogelijkheden.