Neem contact op

Wat is die mysterieuze dode hoek en waarom moeten we er zo voorzichtig mee zijn? Lees er hier meer over.

Het antwoord begint met een vrachtauto, waar kinderen uit groep 7 en 8 zelf kunnen ervaren wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel of niet ziet. Samen met Veilig Verkeer Nederland geeft JobTrans 'Veilig op Weg! – Blijf uit de dode hoek'-les, om kinderen op een speelse maar leerzame manier bewust te maken van de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. Je leest er in dit artikel meer over.

Elke dag stappen duizenden kinderen op de fiets, maar dat is helaas niet zonder gevaar. Het gevaar schuilt letterlijk in een kleine hoek, namelijk: de dode hoek. Veel kinderen zijn zich niet bewust van het gevaar van de dode hoek van grote voertuigen zoals vrachtwagens, vuilniswagens, bussen en tractoren. Een belangrijke stap naar een veiliger verkeer is het geven van dode hoeklessen aan kinderen, waarbij zij leren hoe ze veilig moeten navigeren rond grote voertuigen zoals vrachtauto’s en bussen. Als opleider spelen wij een belangrijke rol in het aanbieden van deze educatieve ervaring, die niet alleen de veiligheid van onze kinderen bevordert, maar ook bijdraagt aan een toekomst van veilig verkeer.

Wat leren kinderen tijdens de dodehoekles?

  • Wat de dode hoek is, welke gevaren eraan verbonden zijn en bij welke voertuigen dit voorkomt.
  • Bewustwording van hun eigen gedrag wanneer ze een groot voertuig tegenkomen in het verkeer.
  • Het bedenken van veilige handelingen in situaties met een dode hoek.

Opzet van de les

Tijdens een interactieve gastles krijgen kinderen van groep 7 en 8 een uitgebreide uitleg over de dode hoek en hoe ze veilig met grote voertuigen kunnen omgaan. De bestaat uit zowel een theorie- als praktijkgedeelte. De les begint met een video over de dode hoek en uitleg van een rijinstructeur over de dode hoek. Om de ervaring compleet te maken, is er tijdens de les een vrachtauto aanwezig. De kinderen kunnen de rijinstructeur vragen stellen, zelf achter het stuur klimmen en zien wat wel niet zichtbaar is in de spiegels.

Ervaring JobTrans

Leuk om te horen hoe de kinderen met enthousiasme thuis vertellen over hun ervaringen. En voor nog meer plezier is er een thuisopdracht waarbij kinderen hun ouders kunnen uitleggen hoe de dode hoek werkt. Daarbij kunnen ze de gratis app ‘Uit de Hoek’ gebruiken om te leren hoe ze zich veilig kunnen gedragen in situaties met een dode hoek’.