Neem contact op

Ben jij op dit moment bezig met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur C/CE en heb jij al enkele theorie-examens gehaald of ben jij van plan binnenkort je rijbewijs C/CE te halen? Lees dan hier wat de nieuwe theorieopleiding van de rijopleiding C/CE voor jou betekent.

Tot op heden bestond de theorieopleiding voor de rijopleiding C en CE uit de onderdelen RV1, V2C & V3C. Dit gaat vanaf 1 juli 2022 veranderen naar:

- RVM1 (module 1)
- VM2 (module 2)
- VM3 (module 3)

De nieuwe theorie-examens zijn inhoudelijk meer gericht op wat je met het rijbewijs wilt doen. De examens zijn hierdoor inhoudelijk volledig herzien. 

Module 1 RVM1
In Module 1 worden onderwerpen getoetst die relevant zijn voor alle bestuurders met een rijbewijs C1 of C, dus zowel voor privégebruik als voor beroepsuitoefening. De nadruk in deze module ligt op het onderdeel Verkeer. Denk hierbij aan onderwerpen als kennis van maatregelen na ongevallen, veiligheidseisen en alcohol- en medicijngebruik.

Module 2 VM2
In module 2 wordt er dieper ingegaan op de onderwerpen Techniek en Lading, welke ook aan bod zijn gekomen in Module 1. De focus ligt op kennis van de werking van verschillende systemen, wat belangrijk is om te weten vanwege onderhoud en storingen maar niet zo gedetailleerd hoeft als bij de vorige theorieopleiding. Naast bovenstaand ligt er ook nadruk op preventief onderhoud, controles en de bestuurder ondersteunende systemen.

Vanwege verkeersveiligheid is het onderdeel Lading uitgebreid in vergelijking met de vorige theorieopleiding. Er wordt verwacht dat je aan de hand van een tabel kan bepalen hoeveel vastzetmiddelen er moeten worden meegenomen.

Module 3 VM3
In module 1 is er getoetst op het onderdeel Administratie. In deze module zal dit onderwerp uitgebreider aan bod komen met de nadruk op de rij- en rusttijden, de tachograaf en de verschillende relevante documenten. De onderwerpen Gezondheid en Veiligheid, en Branche en bedrijf komen ook aan bod in Module 3.

Volg jij op dit moment de rijopleiding C of CE en heb jij nog niet alle theorie-examens gehaald?

Dan is het belangrijk dat je de theorie-examens afrond voor september 2022. Bij het CBR is het namelijk tot september 2022 mogelijk om de oude examens te doen. Daarna is dit niet meer mogelijk.

Lukt het niet, dan zal je te maken krijgen met overgangsexamens. De huidige examens blijven dan wel geldig, maar er zal mogelijk een extra examen gemaakt moeten worden om te zorgen dat de theorie geldig is bij het doen van praktijkexamen.

Ben jij van plan binnenkort je rijbewijs C of CE te halen?

Dan vertellen we je graag meer over wat de nieuwe theorieopleiding inhoud. De nieuwe theorieopleiding is inhoudelijker meer gericht op wat je met het rijbewijs wilt doen en sluit beter aan bij de dagelijkse (beroeps)praktijk.

Let op: het is verplicht om eerst module 1 te behalen voordat er examen voor module 2 en 3 gedaan kan worden.

Hulp nodig?

Heb je vragen en/of opmerkingen over bovenstaand verhaal? Of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van de rijopleiding C of CE? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder. JobTrans is dĂ© partij om jou verder op weg te helpen.