Neem contact op

Waar komt de onduidelijkheid rondom Code 95 en het rijbewijs vandaan? En wat kun je doen om problemen te voorkomen? We leggen het hier uit!

Ben je werkzaam in de sector transport en logistiek? Dan is de kans aannemelijk dat je te maken hebt met de wetgeving rondom Code 95. Uit onderzoek blijkt dat er veel onduidelijkheid is over Code 95 bij zowel chauffeurs als werkgevers. Ook verlopen er ongemerkt rijbewijzen. In dit artikel bespreken we de onduidelijkheid en leggen we uit hoe je problemen kunt voorkomen.

Veranderende regelgeving

We besloten de proef op de som te nemen en vroegen aan diverse chauffeurs naar de einddatum van hun rijbewijs. Hieruit blijkt dat veel chauffeurs ervan overtuigd zijn dat hun rijbewijs nog jaren geldig is, terwijl hun rijbewijs al is verlopen of binnenkort verloopt. Veel onduidelijkheid over de geldigheid van het rijbewijs is ontstaan door de veranderende regelgeving. Rijbewijs C en CE zijn vanaf 19 januari 2013 niet langer 10 jaar, maar 5 jaar geldig.

Geldigheid rijbewijs C en CE

Chauffeurs die in 2013 of 2014 hun rijbewijs hebben verlengd, hebben een rijbewijs dat tot 2018 of 2019 geldig is. Echter hebben zij in 2016 een vervangend rijbewijs aangevraagd, om Code 95 te registreren. Hierdoor zijn zij in de veronderstelling dat hun rijbewijs 5 jaar geldig is, wat onjuist is. Extra verwarring ontstaat doordat op de voorzijde van het rijbewijs staat dat het rijbewijs 10 jaar geldig is. Dit geldt voor alle rijbewijzen, m.u.v. rijbewijs C, CE, D en DE. De vervaldatum van rijbewijs C en CE staat op de achterzijde van het rijbewijs.

Nascholingsblok Code 95

Chauffeurs zijn verplicht elke vijf jaar 35 uur nascholing te volgen, wat op het rijbewijs bijgeschreven wordt als Code 95. Meer uren die gevolgd worden tellen niet mee voor Code 95. Vooraf sparen is niet mogelijk. Bovendien is bij het sparen van uren voor Code 95 de einddatum van Code 95 van belang en niet de geldigheidsduur van het (B) rijbewijs. Je kunt namelijk vijf jaar voor de einddatum van je Code 95 beginnen met nascholing.

Hoe voorkom je problemen?

Iedere chauffeur dient het rijbewijs goed te controleren op de geldigheid. Voor werkgevers is het van belang dit voor alle chauffeurs in kaart te brengen. Daar helpen we je graag bij. Met deskundig advies van onze experts en een persoonlijke, online omgeving (ons opleidingsportaal). In ons opleidingsportaal staat alles met betrekking tot de bijscholing van je medewerkers keurig op een rij. Verloopt de Code 95 of het rijbewijs bijna? Dan sturen we je een reminder. Dat is pas ontzorgen! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.