Neem contact op

Al ruim 10 jaar profiteren chauffeurs, die voor 1 juli 1955 zijn geboren van de vrijstelling Code 95. Maar vanaf 1 april 2020 is dat verleden tijd. Waarom deze wetswijziging en wat zijn de consequenties? Je leest het hier.

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan. Chauffeurs die de Code 95 automatisch hebben gekregen, raken deze kwijt. Uit navraag blijkt dat de wijziging op 1 april 2020 in werking treedt. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat is Code 95?

We beginnen met een korte uitleg over Code 95. Het CBR geeft de volgende definitie:

‘Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.’

Uit bovenstaand verhaal blijkt dat de Code 95 een code op het rijbewijs is die aangeeft dat een chauffeur vakbekwaam is. De chauffeur is vakbekwaam wanneer hij 35 uur scholing heeft gevolgd. Deze richtlijn is verplicht en geldt vanaf 10 september 2009, m.u.v. chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955. Vanaf 1 april 2020 komt hier verandering in. Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 dienen dan ook nascholing te volgen om de benodigde Code 95 op hun rijbewijs bij te kunnen laten schrijven. Chauffeurs die zich niet laten bijscholen verliezen hun bevoegdheid. Zij zijn verplicht een rijbewijs zonder Code 95 aan te vragen.

Waarom een wetswijziging?

De Europese Commissie stelt dat onze huidige wetgeving rondom Code 95 niet in lijn ligt met de regels. Het gevolg? Nederland wordt door de Europese Commissie gedwongen de ‘gratis’ verkregen Code 95-vermeldingen in te trekken. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat het om circa 30.000 chauffeurs gaat, waaronder 11.000 beroepschauffeurs. Chauffeurs die hiermee te maken hebben, hebben een aantal weken geleden een persoonlijke brief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontvangen. Hierin staat alle nodige informatie.

Regeling voor getroffen chauffeurs

In principe mogen chauffeurs voor verlenging van hun Code 95 alleen nascholing meetellen die ze hebben gevolgd tot vijf jaar voordat hun Code 95 verloopt. Hieronder geven we twee voorbeelden.

Einddatum Code 95                          Nascholing telt mee vanaf

1 januari 2024                                     1 januari 2019

21 maart 2020                                     21 maart 2015

Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over. Voor chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen al hun gevolgde nascholing vanaf 1 april 2015 mee laten tellen (indien van toepassing). Dat vergroot de kans dat ze geen extra nascholing hoeven te volgen.

Onderschat de impact van de wetswijziging niet

Wij adviseren je de rijbewijzen van je chauffeurs te controleren. Ga na of je chauffeurs in dienst hebt die de Code 95 automatisch hebben gekregen. Indien dit het geval is, dienen de chauffeurs voor 1 april 2020 de volledige nascholing – 35 uur – te hebben gevolgd. Zo voorkom je dat zij thuis komen te zitten. 

Wil je meer weten over het vervallen van de vrijstelling Code 95? Of heb je hulp nodig bij het behalen van de Code 95? Neem contact met ons op, we helpen je graag.