Neem contact op

Hoewel het CBR momenteel is gesloten voor het behalen van je rijbewijs of code 95-punten, kun je ook nu gewoon je vrachtautorijbewijs verlengen. Lees in dit artikel waarom het verstandig kan zijn om je nu al te laten keuren.

Eén van de stappen die hoort bij het verlengen van je rijbewijs is het laten uitvoeren van een medische keuring bij een keuringsarts. Veel rijbewijzen en code 95 van vrachtwagenchauffeurs verlopen in september 2021. Goed om je tijd nu nuttig te besteden, om t.z.t. vertraging te voorkomen. Interesse? Op zaterdag 6 februari 2021 is er bij JobTrans Harderwijk een keuringsarts aanwezig en er zijn nog enkele plekken vrij. Dat kan via 0341 820 300 of [email protected]. Je mag vragen naar Iris van Ommen.

Waarom een medische keuring?

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn en dit wordt beoordeeld aan de hand van een medische keuring. Door deze periodieke keuring kunnen relevante gezondheidsproblemen of problemen in de werkomgeving tijdig worden gesignaleerd en mogelijke ongelukken worden voorkomen. De medische keuring voor vrachtwagenchauffeurs wordt uitgevoerd door een keuringsarts en is verplicht wanneer jij je vrachtautorijbewijs wil halen. Vervolgens dient het iedere vijf jaar weer te worden herhaald. Hieronder geven we je twee redenen waarom de wachttijden voor het verlengen van je rijbewijs oplopen en waarom het dus raadzaam is nu al een afspraak in te plannen bij een keuringsarts als je rijbewijs is verlopen of bijna verloopt.

Coulanceregeling

Minister Van Nieuwenhuizen heeft een nieuwe coulanceregeling getroffen waardoor je met een rijbewijs die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verloopt, tot 1 maart mag blijven rijden. Mensen met dat rijbewijs blijven verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden tot de periode dat de coulanceregeling geldt. Om die reden stellen veel chauffeurs, die voor het verlengen van hun rijbewijs een medische keuringen dienen te ondergaan, hun afspraak bij de keuringsarts uit. De verwachting is dat tegen het naderen van de einddatum van de coulanceregeling extra druk wordt bij het aanvragen van een medische keuring.

Lange wachttijden

Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus zat het CBR al met grote capaciteitsproblemen. Een golf 75-plussers, een tekort aan artsen en nieuw computersysteem zijn hier debet aan.

Op tijd aanvragen

Kort samengevat: voorkom dat je met een verlopen rijbewijs thuis komt te zitten en plan ruim voor het verlopen van je rijbewijs een afspraak in bij een keuringsarts. Op deze manier kun je direct je rijbewijs verlengen bij het gemeentehuis zodra er groen licht is. De verklaring van geschiktheid is een jaar geldig en kun jij je al een jaar voor je rijbewijs verloopt laten keuren. Sterker nog: op zaterdag 6 februari a.s. is er bij JobTrans een keuringsarts aanwezig die jouw medische keuring kan uitvoeren. Neem voor het inplannen van een afspraak of meer informatie contact op met onze collega Iris van Ommen. Dat kan door te bellen naar 0341 820 300 of een e-mail te sturen naar [email protected]. Iris vertelt je graag meer over de keuring en waarom het belangrijk is om deze nu te laten uitvoeren.