Neem contact op

Speciale flitscamera’s maken de pakkans voor bellen of appen achter het stuur groter. De politie zet vanaf dinsdag 1 oktober nieuwe camera’s in waarmee automobilisten worden gefotografeerd die achter het stuur hun telefoon vasthouden. Ontdek hier hoe het werkt.

Het gebruik van je telefoon, zowel handheld of handsfree, zorgt nog altijd voor de meeste ongelukken in het verkeer. Om de verkeersveiligheid te vergroten worden er door de politie slimme camera’s ingezet. De slimme camera’s kunnen door de vooruit van passerende auto’s registreren of automobilisten een telefoon in hun hand hebben. Foto’s waar geen overtreding op staat worden direct gewist.

Kunstmatige intelligentie

De camera's herkennen met behulp van kunstmatige intelligentie of een bestuurder tijdens het rijden een elektronisch apparaat in de hand houdt. Dat betekent dat het systeem naast een telefoon ook een tablet of navigatiesysteem kan herkennen. Ook kan het systeem een elektronisch apparaat onderscheiden van een kopje koffie of blikje fris. Wil je hier meer over weten? In de video die de NOS heeft gepubliceerd wordt duidelijk uitgelegd hoe het systeem werkt. Je vindt de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=pGkTDnHbQng.

Boete € 240,-

Mocht je onverhoopt worden geflitst en geen elektronisch apparaat in je handen hebben, dan krijg je niet automatisch een boete. De automobilist en het kenteken van de auto worden vastgelegd. Vervolgens beoordeelt de politie of de camera het goed heeft gezien. Indien er een een overtreding wordt geconstateerd dan is de sanctie een bekeuring van € 240,-. De ketenhouder krijgt de boete automatisch thuisgestuurd.