Neem contact op

Heb je per ongeluk de verkeerde brandstof getankt? Jaarlijks overkomt het duizenden automobilisten: ze tanken benzine in een dieselauto of vice versa. Hier vertellen we je wat je niet en vooral wel moet doen wanneer je de verkeerde brandstof hebt getankt.

Kom je erachter voordat je wegrijdt?

De meest voor de hand liggende tip is ook meteen de belangrijkste: start de motor niet. ‘Schakel zelfs het contact niet in, omdat de meeste auto’s zijn uitgerust met elektrische brandstofpompen. Deze beginnen al met vullen van de brandstofleidingen zonder draaiende motor. Benzine is een oplosmiddel en kan bijna onmiddellijk effect hebben op onderdelen voor motor- en brandstoftoevoer die door dieselolie moeten worden gesmeerd’, aldus Yan van de Velde van Wron Fuel Rescue. Neem contact op met een hulpdienst voor pechhulp en laat de motor door hen leegpompen.

Kom je er onderweg achter?

Zet je auto zo snel mogelijk aan de kant. Hoe langer je verder rijdt, hoe groter de kans is dat je de motor beschadigt en de kosten voor reparatie nog hoger zullen uitvallen. Neem vervolgens contact op met een hulpdienst voor pechhulp en laat de motor door hen leegpompen.

De gevolgen

Wat voor gevolgen verkeerd tanken heeft, hangt af van de soort motor. Zowel een benzinemotor als dieselmotor maakt gebruik van een mengsel dat wordt verbrand, waardoor er energie vrijkomt. Het verschil tussen de twee soorten, zit hem vooral in de manier waarop de brandstof wordt ontstoken. In de onderstaande twee tekstgedeeltes vertellen we je hier meer over.

  • Bezine in een dieselmotor
    Diesel heeft een smerende functie in het brandstofsysteem, benzine daarentegen niet. Benzine is veel schraler en zal dan ook schade veroorzaken aan een dieselmotor.

  • Diesel in een bezinemotor
    Diesel verbrandt veel slechter dan benzine. Dat betekent dat een benzinemotor de diesel niet goed kan verwerken en hierdoor ontstaat er veel rook. Ook stijgt het oliepeil omdat de onverbrande diesel langs de zuigerveren in de verbrandingsmotor loopt.

Voorkomen is beter dan genezen

Twijfel je of je benzine of diesel moet tanken? Kijk dan aan de binnenkant van je tankklep. Meestal staat hier welke brandstof je moet tanken.