Neem contact op

Als beroepschauffeurs dien je 35 uur aan nascholing per 5 jaar te volgen. Dat doe je door het volgen van code 95-cursussen bij ccv-gecertificeerde bedrijven, zoals JobTrans. Van de verplichte 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur praktijk zijn. Een veelgestelde vraag onder beroepschauffeurs is dan ook: behaal ik voor de heftrukcursus theorie- of praktijkpunten? We leggen het hier uit.

De heftruckcursus is een theoriecursus. Dat betekent niet dat we tijdens de cursus enkel de theorie doornemen. Natuurlijk bestaat de cursus ook uit een praktijkgedeelte. Tijdens de heftrukcursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

  • De juiste manier om pallets in een inrijstelling te plaatsen en eruit te halen.
  • Visueel inspecteren en de werking van heftruck controleren.
  • Vaardig sturen en juist voordraaien met een heftruck.
  • Het veilig laden van trailers en gebruik kopschot.
  • Parkeren op de juist plek en gebruik parkeerrem.
  • Wet- en regelgeving.

Waarom een heftruckcertificaat halen?

Een heftruckcertificaat is belangrijk voor je werkgever, de Arbowet en verzekeraars. Werken met een heftruck moet namelijk veilig gebeuren en daarom zijn er bepaalde eisen aan een heftruckcertificaat halen. Tijdens de cursus heftruck leren wij je hoe je veilig een heftruck kunt besturen en voldoe je als werknemer aan de eisen van de Arbowet, wat weer verplicht is voor de verzekering mocht er iets misgaan. Bovendien is slim en effectief werken een belangrijke pijler binnen onze cursus reachtruck. Dat bespaart je werkgever kosten en jou tijd.

Doe je de theorie liever thuis?

Voor sommige cursussen biedt JobTrans de mogelijkheid om de theorie thuis te bestuderen. De heftruckcursus is hier een goed voorbeeld van. Dat doen we door middel van e-learning. De e-learning bestaat uit verschillende hoofdstukken met tekstuele leerstof, toegelicht met foto en videomateriaal. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten middels een toets. Om door te gaan naar het volgende hoofdstuk dient de toets te worden afgerond met een positief resultaat van meer dan 70%. Na het behalen van de theorie wordt op de cursusdag het praktijkgedeelte afgenomen, om hier aan deel te kunnen nemen dient het theoriecertificaat overhandigd te worden aan de docent. Het praktijkgedeelte duurt 3 uur.

Code 95

Onze heftruckcursus is gecertificeerd door het CCV. Dat betekent dat wanneer je in het bezit bent van rijbewijs C(E) of D(E) de uren van deze cursus meetellen voor de verplichte nascholing in het kader van de richtlijn vakbekwaamheid (code 95). De heftruckcursus is een theoriecursus en telt dus mee als 7 theoriepunten. Voor meer informatie over ‘wat code 95 is’, kun je de blog uit onze kennisbank lezen. Indien je kiest voor de e-learning heftruck dien je minimaal 4 uur aan het theoriegedeelte te besteden.

Wanneer mag ik een heftruckcertificaat halen?

Onze eendaagse heftruckcursus is bedoeld voor:

  1. Medewerkers die werkzaamheden op de heftruck gaan uitvoeren en graag hun heftruckcertificaat willen halen.
  2. Ervaren heftruckchauffeurs die graag hun heftruckcertificaat willen verlengen.

Iedereen vanaf 18 jaar of ouder mag zelfstandig een heftruck besturen. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je vanaf 16 jaar je heftruckcertificaat halen. Echter mag je dan alleen onder begeleiding een heftruck besturen en vervolgens mag je vanaf 18 jaar de heftruck zelfstandig besturen.

Cursus heftruck op een locatie naar keuze

Met onze flexibele invulling van lesmethode en inhoud kunnen we aan elke wens op het gebied van de cursus heftruck voldoen. Ook wat de cursuslocatie betreft, bieden wij flexibiliteit. Zo kan de cursus bij jou op locatie plaatsvinden (daarbij gelden wel een aantal voorwaarden), maar je kunt ook voor één van onze opleidingslocaties of een andere externe locatie kiezen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden voor iedere wens een passende oplossing op het gebied van je heftruckcertificaat halen.

Meer weten of aanmelden?

Onze heftrukcursus bereid je voor op een mooie toekomst als heftruckchauffeur. We bieden de cursus maandelijks aan en bekijk onze cursusagenda voor de beschikbare plekken. Wil je graag wat meer informatie ontvangen over de heftruckcursus? Neem dan vrijblijvend contact op met een vestiging bij jou in de buurt. Onze collega’s vertellen je graag meer over de heftruckcursus.