Vrijstelling btw en beroepsonderwijs. Hoe werkt het? En welke opleiders kunnen opleidingen en trainingen vrijgesteld van btw aanbieden? We leggen je het uit in deze blog.

Voordat we ingaan op de vrijstelling van btw in het beroepsonderwijs, geven we eerst een korte uitleg van het begrip beroepsonderwijs. Hieronder verstaan we – niet geheel verrassend – onderwijs dat je rechtstreeks opleidt voor een specifiek vak of beroep. Daarnaast vallen de volgende twee soorten onderwijs ook onder het begrip beroepsonderwijs:

  • Onderwijs om vakkennis te verwerven of up-to-date te blijven
  • Trainingen om in een (toekomstige) werkkring te kunnen functioneren. Denk hierbij aan management-, automatisering-, taal-, sollicitatie-, ondernemingsraad-, nascholingscursussen en rijopleiding BE, C en CE.

Dat betekent dat onderwijs om persoonlijke vaardigheden te leren niet onder het begrip beroepsonderwijs valt. Ook andere hobbycursussen dat taalcursussen vallen onder het begrip beroepsonderwijs. Tip: mocht je willen weten of de gewenste opleiding of training onder beroepsonderwijs valt, bel dan even met de Belastingdienst. Zo weet je zeker dat je goed op weg bent.

Voor wie geldt de btw-vrijstelling in het beroepsonderwijs?

Nu je weet wat we onder het begrip beroepsonderwijs verstaan, kunnen we dieper ingaan op de vrijstelling van btw in het beroepsonderwijs. Want wie wil dat nu niet? Het maakt het afnemen van beroepsopleidingen en -trainingen een stuk aantrekkelijker. In principe kan iedereen in aanmerking komen voor de btw-vrijstelling in het beroepsonderwijs, mits de gewenste opleiding of training aansluit bij je (toekomstige) beroep. Zie voor meer informatie de uitleg van het begrip ‘beroepsonderwijs’ in het tweede tekstgedeelte.

Vrijstelling van btw in het beroepsonderwijs
Vrijstelling van btw in het beroepsonderwijs

Waar kun je beroepsonderwijs volgen dat is vrijgesteld van btw?

Opleidingen en trainingen voor (toekomstige) beroepsuitoefenaars zijn alleen vrijgesteld van btw wanneer ze worden verzorgd door:

JobTrans is CRKBO-gecertificeerd. Dat betekent dat je bij JobTrans kortlopend beroepsonderwijs vrijgesteld van btw kunt volgen wanneer je onder één van de categorieën onder het kopje ‘voor wie geldt de btw-vrijstelling in het beroepsonderwijs?’ valt.

Meer weten over vrijstelling btw in het onderwijs?

Als je opleidingen en trainingen vrijgesteld van btw wil afnemen of wanneer je meer wil weten over deze btw-vrijstelling, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar en via de e-mail 24/7. Langskomen kan natuurlijk ook. Onze opleidingscoördinatoren vertellen je graag meer over de mogelijkheden voor vrijstelling van btw in het beroepsonderwijs.