SOOB Logo

Wil je een transportbedrijf beginnen of overnemen? Of eigen rijder worden? Dan word je zelfstandige in het wegvervoer en ga je beroepsgoederenvervoer doen: het vervoer van goederen van derden met vrachtwagens tegen betaling. De wet schrijft voor dat je dan moet beschikken over een communautaire vergunning. Ook wel Eurovergunning genoemd, die je kunt aanvragen via de NIWO. De vergunningsplicht geldt voor voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Niet alleen vrachtauto's, maar ook bestelauto's zijn vanwege hun laadvermogen in veel gevallen vergunningplicht. Het laadvermogen staat op het kentekenbewijs.

Voorbeeld: vervoer je100 kg lading in een voertuig met meer dan 500 kg laadvermogen, dan is dus een vergunning nodig.

Eurovergunning aanvragen?
Het aanvragen van een Eurovergunning is een uitgebreid proces waarbij je aan verschillende eisen moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je vakbekwaam bent en dat je bedrijf betrouwbaar is. Ook moet je voldoen aan financiële eisen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een garantstelling.

Om de Eurovergunning bij NIWO aan te vragen, moet je een aantal stappen doorlopen. Ten eerste moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer aanvragen. Vervolgens moet je een ondernemingsplan opstellen waarin je de activiteiten van je bedrijf beschrijft en de financiële situatie in kaart brengt. Daarnaast moet je ook een vakdiploma goederenvervoer voor behalen. Dat laatste behaal je door het volgen van alle modules van de opleiding vakbekwaamheid transportondernemers bij JobTrans.

    Interesse in opleiding vakbekwaamheid transportondernemers?
    Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.
    Vraag offerte aan
    Wat ga je leren?

    Het opleidingstraject bestaat uit verschillende modules:

    • Module 1: Bedrijfsmanagement (3 lesdagen)
      In deze module leer je de basisprincipes van het ondernemen, zoals het bepalen van de juiste rechtsvorm, rechts- en wetkennis, verzekeringen, beveiliging en marketing.
    • Module 2: Personeelsmanagement (3 lesdagen)
      In deze module leer je hoe je een transportbedrijf opzet en leidt. Je leert bijvoorbeeld over personeelsbeleid, arbeidstijdenwet, algemene en sociale wetgeving, cao beroepsgoederenvervoer over de weg en organisatiestructuren.
    • Module 3: Financieel management (4 lesdagen)
      Deze module gaat in op de financiële administratie. Je leert alles over balans- en resultatenrekening, kredieten, overheidssteun, subsidies en inhoudelijke beoordeling jaarstukken
    • Module 4: Wegvervoer goederen 1 (2 lesdagen)
      In deze module leer je alles over het wegvervoer van goederen. Je leert bijvoorbeeld over de organisaties in het wegvervoer, wet- en regelgeving, landeninformatie TLN, douaneregelingen en transportplanning.
    • Module 5: Wegvervoer goederen 2 (3 lesdagen)
      Deze module gaat verder in op het wegvoervoer van goederen. Je leert meer over deelmarkten, voertuigmanagement, milieu en laden, lossen en veiligheid.
    • Module 6: Calculatie (3 lesdagen)
      In deze module leer je hoe je kostprijzen berekent en offertes opstelt. Je leert bijvoorbeeld over de verschillende kostenposten waar je rekening mee moet houden en hoe je deze berekent

    Door het volgen van deze modules ben je goed voorbereid op de examens voor de vakbekwaamheid transportondernemers. Met het behalen van de examens toon je aan dat je beschikt over de juist kennis en vaardigheden om een transportbedrijf succesvol op te zetten en te runnen. Het is één van de stappen die nodig is om een Eurovergunning bij het NIWO aan te vragen.

    Meer weten?

    We plannen de opleiding vakbekwaamheid transportondernemers op aanvraag in. Neem voor meer informatie over de opleiding vakbekwaamheid transportondernemers vrijblijvend contact met ons op