SOOB Logo

Ben je werkzaam in een sector waar veiligheid, gezondheid en milieu belangrijk zijn en ben je op zoek naar een manier om je kennis en vaardigheden op dit gebied te vergroten? Dan is het volgen van een cursus VCA iets voor jou. 

Interesse in de cursus VCA?
Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.
Vraag offerte aan

VCA Basis, VOL of VIL VCU?

Er zijn verschillende soorten VCA-cursussen beschikbaar, afhankelijk van het niveau en de specifieke behoeften van de deelnemers. Bij JobTrans heb je de keuze uit: 

  • Basis VCA: Dit is de standaard VCA-cursus die geschikt is voor alle medewerkers die werkzaam zijn in de bouw en techniek. Het richt zich op de basisprincipes van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. 
  • VOL VCA: Dit is een cursus voor leidinggevenden en ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel) in de bouw en techniek. Het richt zich op de verantwoordelijkheden van leidinggevenden en hoe zij een veilige en gezonde werkomgeving kunnen creĆ«ren voor hun medewerkers. 
  • VIL VCU: Deze cursus is gericht op intercedenten en leidinggevenden in de uitzend- en detacheringsbranche. Het richt zich op de verantwoordelijkheden van intercedenten en hoe zij kunnen zorgen voor de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten op de werkplek.

Wat ga je leren?

Tijdens de cursus VCA leer je hoe je veilig en gezond kunt werken en hoe je rekening kunt houden met het milieu op de werkvloer. Hieronder vind je een aantal onderwerpen die aan bod komen tijdens de VCA-cursus:

  1. Wet- en regelgeving: je leert welke wetten en regels er zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer.
  2. Risico-inventarisatie en -evaluatie: je leert hoe je een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoert en hoe je mogelijke risico's en gevaren op de werkvloer kunt herkennen en voorkomen.
  3. Persoonlijke beschermingsmiddelen: je leert welke persoonlijke beschermingsmiddelen er zijn en hoe je deze op de juiste manier gebruikt.
  4. Communicatie en samenwerking: je leert hoe je effectief communiceert en samenwerkt op de werkvloer, bijvoorbeeld in noodsituaties.
  5. Milieubewust werken: je leert hoe je rekening houdt met het milieu tijdens het uitvoeren van werkzaamheden en welke maatregelen je kunt nemen om de impact op het milieu te verminderen.
  6. Noodsituaties: je leert hoe je moet handelen in noodsituaties, zoals brand, ongevallen en andere calamiteiten

Een VCA-certificaat is vaak verplicht als je werkzaamheden uitvoert in sectoren waar veiligheid, gezondheid en milieu belangrijk zijn, zoals de bouw-, technische en petrochemische sector. Met een VCA-certificaat toon je aan dat je beschikt over de benodigde kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, wat kan bijdragen aan het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt.

De VCA-cursus bieden we als klassikale cursus en e-learning aan. Je kunt de cursus combineren met de nascholing voor de code 95. Je kunt dan een gecombineerde cursus volgen waarbij je zowel jouw VCA-certificaat behaalt als 7 code 95-uren theorie behaalt. Na afronding van de cursus ontvang je een VCA-certificaat, wat tien jaar geldig is. Om de geldigheid van het certificaat te behouden, dien je om de tien jaar een herhalingscursus te volgen.

Kortom, wil jij veiliger en gezonder werken en je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Schrijf je dan nu in voor onze VCA-cursus en behaal het felbegeerde VCA-certificaat!

Cursusagenda VCA Basis, VOL en VIL-VCU
Datum Locatie Instructeur(s) Beschikbaarheid
Meer weten?

Kun je de gewenste datum of locatie niet terugvinden in bovenstaande cursusagenda? We plannen de cursus VCA ook op aanvraag. Dat kan bij jou op locatie, een opleidingslocatie van JobTrans of een andere externe locatie. Neem voor meer informatie over de cursus VCA vrijblijvend contact met ons op.