Al fietsend via Whatsapp nog even een berichtje versturen? Of van nummer op Spotify switchen? Vanaf 1 juli 2019 riskeer je een boete. Lees er hier meer over!
Vanaf 1 juli 2019 is het wettelijk verboden om te fietsen met je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat zoals een muziekspeler, navigatieapparaat of tablet in je hand. Het maakt niet uit of je tijdens het fietsen belt, navigeert of muziek luistert. Heb je een mobiel elektronisch apparaat in je hand tijdens het fietsen, dan riskeer je een boete van 95 euro.
Handsfree is toegestaan
Mag je dan helemaal niet bellen, navigeren of muziek luisteren op de fiets? Dat mag alleen handsfree, omdat er dan geen sprake is van ‘vasthouden’. Hieronder geven we je een aantal tips.
- Hoe bel ik op de fiets?
Gebruik oordopjes met afstandsbedieningen en microfoon voor handsfree bellen. De oordoppen bieden ook uitkomst als je gebeld wordt, want met de microfoon en afstandsbediening in het snoer kun je moeiteloos je gesprekken aannemen en handsfree bellen. - Hoe navigeer ik op de fiets?
Laat je de weg wijzen door je telefoon te plaatsen in een telefoonhouder. Een telefoonhouder kun je eenvoudig op je fiets monteren. Er zijn zowel houders die alleen geschikt zijn voor een bepaalde telefoon of universele modellen. In universele modellen passen telefoons van verschillend formaat. - Hoe luister ik muziek op de fiets?
Dat kan bijvoorbeeld via een koptelefoon. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Dat kan door één oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.
En wat als je stilstaat?
Als je stilstaat voor bijvoorbeeld een stoplicht is het toegestaan om een mobiel elektronisch apparaat te gebruiken. Je moet er dan wel voor zorgen dat je niet in de weg staat of een gevaar vormt. Overigens kun je wel een bekeuring krijgen als het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat tot gevaarlijke situaties leidt. Met de fiets mag je namelijk geen gevaar zijn of hinder veroorzaken voor andere weggebruikers. Veroorzaak je een gevaarlijke situatie? Dan kun je beboet of veroordeeld worden. Dit staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994.
Wetswijziging
Vanaf 2002 is het al verboden om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden tijdens het besturen van een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig. Voor fietsers werd steeds een uitzondering gemaakt. Hier komt vanaf 1 juli 2019 verandering in. In de wet staat vanaf 1 juli 2019 het volgende: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor of fiets bestuurt, verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat’. Denk hierbij aan mobiele telefoons, smartphones, tabletcomputers, mediaspelers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten en mobiele televisies.
Uitzondering voor spreeksleutel 27mc
Na overleg met het ministerie is het bedienen van de spreeksleutel voor het gebruik van ingebouwde 27mc apparatuur en mobilofoons uitgezonderd. Deze knop hoeft immers alleen vastgehouden te worden op het moment dat de chauffeur een melding doorgeeft en vormt op zich geen elektronisch apparaat voor informatieverwerking en communicatie.
Waarom is de boete in de (vracht)auto hoger?
Voor het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat in de (vracht)auto riskeer je een boete van 240 euro. Dat betekent dat bestuurders van een (vracht)auto hier meer voor moet aftikken dan fietsers. De reden is dat afgeleide bestuurders van een (vracht)auto veel grotere schade kunnen aanrichten dan fietsers.
Meer weten?
Fietsen is een leuke en goedkope manier van reizen. Bovendien is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Maar kijk uit: wanneer je je niet aan de regels houdt kun je op de fiets een fikse boete krijgen. Naast het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat op de fiets, kun je ook om een andere reden op de bon worden geslingerd. Benieuwd naar de verkeersboetes voor fietsers? Kijk dan op deze website.