Neem contact op

Uitstelregeling rijbewijzen en code 95, we krijgen er veel vragen over. In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen, zodat je precies weet hoe het zit.

Zoals je wellicht wel weet, worden alle Nederlandse rijbewijzen en codes 95 die in de periode van 1 februari 2020 tot en met 31 oktober 2021 (zijn) zijn verlopen met tien maanden verlengd. Ook de geldigheid van nascholingscursussen wordt verlengd. Voor rijbewijzen en code 95 geldt:

  • tussen 1 februari 2020 t/m 31 mei 2020: het rijbewijs en/of de code 95 is geldig t/m 30 juni 2021.
  • tussen 1 juni 2020 t/m 31 augustus 2020: het rijbewijs en/of de code 95 is nog 13 maanden geldig vanaf de einddatum op uw rijbewijs.
  • tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: het rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op uw rijbewijs.

Voor beroepschauffeurs geldt extra

Verloopdatum tussen 1 juli 2021 tot en met 31 oktober 2021: het CDE-rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de verloopdatum op het rijbewijs.

Voor wie geldt deze tijdelijke versoepeling?

Dit geldt voor iedereen met een Europees rijbewijs. Ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar één of drie jaar geldig zijn. Wel vragen we aan iedereen om goed na te denken of het verstandig is om de weg op te gaan voordat de medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden. Dit geldt ook voor rijbewijzen als toelatingseis voor praktijkexamens. Je hoeft niet langs de gemeente of de RDW om deze nieuwe geldigheid te krijgen.

Geldigheid certificaten

De geldigheid van een nascholingscursus is vijf jaar. In gevallen waar coulance is gegeven voor de code 95, zorgt het CBR ervoor dat nascholingscursussen die je in het begin van je nascholingscyclus hebt gevolgd, lang genoeg geldig blijven om mee tellen voor de verlenging van je code 95. Let wel: de coulanceregeling geldt niet voor certificaten, zoals: heftruckcertificaat en ADR-certificaat. Zo kan het dus zijn dat je heftruckcertificaat is verlopen, maar de code 95-punten van diezelfde cursus nog geldig zijn omdat je in de coulanceregeling valt.

Ik ben geboren voor 1 juli 1955. Ben ik nog vrijgesteld?

Nee, helaas. De vrijstelling voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 is vervallen per 1 juni 2015. Als de oudere chauffeur het rijbewijs heeft verlengd tussen 10 september 2009 (ingang Richtlijn vakbekwaamheid) en 1 juni 2015 (vervallen vrijstelling) dan is de code 95 met een geldigheidsdatum op het rijbewijs vermeld. Het ministerie heeft bepaald dat deze geldigheid vervalt per 1 december 2020. Wil de oudere chauffeur opnieuw de code 95 op het rijbewijs hebben dan zal 35 uur nascholing gevolgd moeten worden.

Wat te doen als ik 35 uur nascholing heb gevolgd?

Om de code 95 op het rijbewijs te krijgen kun je, afhankelijk van de geldigheidsdatum van het rijbewijs, je rijbewijs verlengen of vernieuwen (officieel heet dit duplicaat aanvragen). Bij vernieuwing blijft de geldigheidsdatum van het rijbewijs gelijk en is geen medische keuring nodig. Bij verlenging krijgt het rijbewijs een nieuwe geldigheidsdatum van vijf jaar en is wel een medische keuring nodig. De aanvraag van een rijbewijs duurt circa 5 werkdagen. Een medische keuring kan veel tijd vergen.

Kan ik meer dan 35 uur nascholing volgen in een periode van 5 jaar?

Vooraf code 95-punten sparen is niet mogelijk. Ieder nascholingsblok duurt vijf jaar, waarin 35 uur nascholing kan worden gevolgd. Een voorbeeld:

Een chauffeur heeft een code 95-einddatum op 10 september 2026. Deze chauffeur kan pas vanaf 10 september 2021 nieuwe uren gaan ‘sparen’ voor zijn nieuwe nascholingsperiode. Alle uren die na het verlengen van zijn rijbewijs maar voor de datum 10 september 2021 zijn geregistreerd verdwijnen, op 10 september 2021 staat de teller hoe dan ook op 0.

Let op: zodra je de code 95 op je rijbewijs hebt staan, kun je weer beginnen met de opbouw van nieuwe nascholingsuren. Nascholingsuren die je volgt in de periode tussen het behalen van de VVN en het bijschrijven van de nieuwe code 95 én nascholingsuren die meer dan 5 jaar voor verloop van je code 95 worden gevolgd, zullen vervallen.

Volgende nascholingsperiode

Vanaf de onderstaande data kun je beginnen met het volgen van nascholingscursussen voor de volgende periode:

  • Je kunt 5 jaar voor het verlopen van je code 95 beginnen met het volgen van nascholing.
  • Als je rijbewijs C en D hebt met verschillende einddata code 95, hanteer dan de eerste einddatum min 5 jaar.

Hulp nodig?

Heb je vragen en/of opmerkingen over bovenstaand verhaal? Of ben je benieuwd welke cursussen meetellen voor de code 95? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder. JobTrans is dé code 95-specialist bij jou in de buurt.