Neem contact op

Wanneer je je rijbewijs wil aanvragen, vernieuwen of verlengen en een medische keuring dient te ondergaan, raden wij je aan tijdig te beginnen met je aanvraag. Het CBR kampt met lange wachttijden. In sommige gevallen loopt de wachttijd op tot zes maanden. Lees er hier meer over!

De lange wachttijd komt door een stijging van het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer en de groeiende economie. Zo is de vraag naar CBR-examens en -diensten sterk toegenomen. Die extra vraag komt bovenop het veranderprogramma en reorganisatie om de (online) dienstverlening van het CBR te verbeteren.

Bellen met het CBR?

In verband met de lange wachttijd omtrent het afgeven van een gezondheidsverklaring, bellen veel mensen met de klantenservice van het CBR. Mensen die contact opnemen met de klantenservice, staan gemiddeld 1 uur en 18 minuten in de wacht voor ze iemand aan de telefoon krijgen. Dat blijkt uit een steekproef van het consumententelevisieprogramma Kassa.

Digitaal is sneller

Het beoordelen of je gezond genoeg bent om te rijden, kan soms langer dan vier maanden duren. Begin daarom tijdig met je aanvraag. Het CBR adviseert de gezondheidsverklaring digitaal in te dienen. Dat kan via Mijn CBR. De papieren route blijft mogelijk maar digitaal gaat sneller, alleen al omdat invulfouten op de formulieren direct zichtbaar zijn en er geen post heen en weer gestuurd hoeft te worden.

Waarom een medische keuring?

Om te mogen rijden moet je geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Ook dien je een formulier in te vullen met vragen over je gezondheid. Op basis daarvan bekijkt het CBR of je rijgeschikt bent. Zo nodig krijg je een aanvullende medische keuring. In de volgende gevallen dien je medisch gekeurd te worden:

  1. Wanneer je een medische indicatie hebt.
  2. Wanneer je 75 jaar of ouder bent.
  3. Wanneer je in het bezit bent van een groot rijbewijs.

Eigen verantwoordelijkheid

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen voor deelname aan het verkeer. Verandert je gezondheid? Dan is het verstandig met je arts te bespreken wat dit betekent voor je verkeersdeelname.