Neem contact op

Wat te doen als jij je code 95 compleet hebt én laten bijschrijven op je rijbewijs? Je leest het hier.

Als beroepschauffeur ben je verplicht om elke vijf jaar nascholing te volgen. Dat doe je door middel van het volgen van nascholingscursussen, oftewel code 95-cursussen. De bevoegdheid code 95 toont aan dat je als chauffeur vakbekwaam bent en dat je mag blijven werken in de transportsector. Nieuwe nascholingsuren voor de volgende periode kunnen dus pas geregistreerd worden vanaf vijf jaar voor de einddatum code 95, zoals staat vermeld op het rijbewijs. Een voorbeeld:

Een chauffeur heeft een code 95-einddatum op 10 september 2026. Deze chauffeur kan pas vanaf 10 september 2021 nieuwe uren gaan ‘sparen’ voor zijn nieuwe nascholingsperiode. Alle uren die na het verlengen van zijn rijbewijs maar voor de datum 10 september 2021 zijn geregistreerd verdwijnen, op 10 september 2021 staat de teller hoe dan ook op 0.

Let op: zodra je de code 95 op je rijbewijs hebt staan, kun je weer beginnen met de opbouw van nieuwe nascholingsuren. Nascholingsuren die je volgt in de periode tussen het behalen van de VVN en het bijschrijven van de nieuwe code 95 én nascholingsuren die meer dan 5 jaar voor verloop van je code 95 worden gevolgd, zullen vervallen. 

Wanneer spaar je code 95-punten?

De uren van de gevolgde nascholingscursussen tellen alleen mee als de cursus door CBR is gecertificeerd én als de gevolgde uren bij het CBR geregistreerd zijn. JobTrans is een CCV-gecertificeerde opleider en dat betekent dat wanneer je een code 95-cursus bij hen volgt, de gevolgde uren bij het CBR worden geregistreerd. Controleer na vijf werkdagen op Mijn CBR of de door jou gevolgde nascholingscursus geregistreerd is. Staat je cursus er niet op? Neem dan contact op met de desbetreffende opleider.

Volgende nascholingsperiode

Vanaf de onderstaande data kun je beginnen met het volgen van nascholingscursussen voor de volgende periode:

  • Je kunt 5 jaar voor het verlopen van je code 95 beginnen met het volgen van nascholing.
  • Als je rijbewijs C en D hebt met verschillende einddata code 95, hanteer dan de eerste einddatum min 5 jaar. Hierna wordt dit gelijk getrokken.

Waar kan ik als chauffeur het aantal code 95-punten zien?

De website mijnCBR.nl geeft een chauffeur inzicht in zijn tot nu toe gespaarde uren. Hiervoor dien je in te loggen met je DigiD. Werkgevers en opleiders hebben hier geen toegang tot, omdat het gaat om persoonsgegevens.

De verplichte code 95 optimaal benutten

We kunnen ons goed voorstellen dat je als ondernemer of chauffeur soms tijd tekortkomt om alles in goede banen te leiden. JobTrans, één van de grootste opleiders binnen de transport en logistiek, helpt je daarom graag bij het optimaal benutten van de verplichte code 95. Onze opleidingsadviseurs weten exact wat er nodig is om jouw bedrijf, jezelf en eventuele chauffeurs beter te laten presteren. Ben je benieuwd waar de kansen liggen? Op zoek naar een leuk een leerzame code 95-cursus? Of heb je een vraag over code 95? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder als je meer wil weten over wat code 95 inhoudt.