Neem contact op

De (nascholings)tijd begint te dringen voor beroepschauffeurs. Vrachtwagenchauffeurs die de gestelde einddatum code 95 niet halen, mogen hun beroep (tijdelijk) niet meer uitoefenen. Lees er hier meer over.

Veel vrachtwagenchauffeurs hebben als einddatum 10 september 2021. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is hun code 95 met nog tien maanden verlengd, oftewel: 10 juli 2022. Dat betekent dat veel vrachtwagenchauffeurs nog enkele weken de tijd hebben om aan de eisen van code 95 (35 uur nascholing) te voldoen.

In totaal moeten 145.000 chauffeurs op bovenstaande datum de nieuwe code 95 op hun rijbewijs hebben staan. Hebben ze dat niet, dan kunnen ze niet langer hun beroep uitoefenen’, schetst Caroline Blom, adviseur strategisch arbeidsmarktbeleid van Transport en Logistiek Nederland, de ernst van de situatie.

Wacht niet tot het laatste moment

Vanwege bovenstaand verhaal adviseren wij bedrijven en beroepschauffeurs om hun nascholingsuren zo snel mogelijk in te plannen. Als iedereen tot het laatste moment wacht, kunnen er problemen ontstaan. We verwachten dat er op het laatste moment een run op de nascholing zal ontstaan, waardoor opleidingscentra vol zitten en jij je als vrachtwagenchauffeur niet tijdig kunt bij laten scholen. Als je er niet in slaagt om aan de verplichte nascholingseisen te voldoen, dan is het niet mogelijk om in het beroepsgoederenvervoer werkzaam te zijn. Pas als alle nascholingsuren zijn gevolgd, mag je als beroepschauffeur weer plaatsnemen achter het stuur.

Geldigheid code 95

Einddatum tussen 1 juli t/m 31 oktober 2021: de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs. Dit betekent dus dat chauffeurs waarbij de code 95 vervalt na 31 oktober 2021 niet binnen een coulanceregeling vallen. Meer informatie over de uitstelregeling vind je in ons artikel uitstelregeling rijbewijzen en code 95: hoe zit het nu precies?

Code 95 halen?

Nadert jouw einddatum code 95 en heb jij je code 95 nog niet compleet? Informeer naar de cursusmogelijkheden bij een ccv-gecertificeerde opleider zoals JobTrans. Of ga naar onze cursusagenda om je direct in te schrijven voor een code 95-cursus, nu deze nog beschikbaar is. JobTrans helpt je graag bij het behalen van je code 95.