Neem contact op

Het kabinet laat de coronateugels een beetje vieren. Sommige maatregelen worden versoepeld, anderen blijven tot 15 maart 2021 in stand. Ook voor vrachtwagenchauffeurs of chauffeurs i.o. is een coulanceregeling opgesteld. Lees er hier meer over.

Kan ik blijven rijden met een verlopen rijbewijs omdat ik niet gekeurd kan worden?

Om te voorkomen dat mensen door de maatregelen tegen het coronavirus niet meer kunnen rijden heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen te verlengen. Deze regeling geldt alleen voor rijden binnen de Europese Unie. De nieuwe verloopdatum die je kunt aanhouden is afhankelijk van de verloopdatum die op jouw rijbewijs staat:

  1. Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021.
  2. Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.
  3. Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.
  4. Ben je 75 jaar of ouder en heb je een brief van het CBR waarin staat dat je een jaar met je verlopen rijbewijs mag blijven rijden? Dan geldt deze 75+coulance naast de Europese coulance.

Je hoeft niet langs de gemeente of de RDW om deze nieuwe geldigheid te krijgen. De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.

Gaan alle praktijktoetsen en nascholingscursussen door?

In lijn met het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen, gaan alle praktijkexamens, toetsen en rijtesten weer door bij het CBR vanaf 3 maart jl. Dat geldt ook voor de praktijktoetsen en de praktische nascholing voor het beroepsvervoer. Ook de praktijktrainingen voor de nascholing op de simulator mogen uitgevoerd worden. Over wanneer de theorie-examens en de theoretische nascholing weer kunnen beginnen, zal het kabinet later een besluit nemen.

Wordt de geldigheid van nascholingscursussen verlengt?

De geldigheid van de gevolgde nascholingscursussen wordt verlengd, zodat cursussen uit het begin van je nascholingscyclus mee kunnen tellen voor de verlening van de code 95. Kijk voordat je naar het gemeentehuis gaat op MijnCBR.nl of je voldoende nascholing hebt gevolgd. Is er iets niet goed gegaan? Neem dan contact op met het CBR.

Dagdelen en e-learning

Tijdens de lockdown kunnen géén klassikale nascholingscursussen gevolgd worden. Om chauffeurs de mogelijkheid te geven om opgeknipte cursussen of cursussen met e-learning toch af te ronden, is de geldigheid van opgeknipte cursussen die niet binnen de gebruikelijke tien kalenderdagen konden worden afgerond, verlengd tot en met 1 juli 2021. Indien je op zoek bent naar meer informatie over hoe e-learning code 95 werkt, verwijzen we je door naar onze kennisbank.

Mag ik met een verlopen rijbewijs een praktijkcursus volgen?

Kandidaten mogen met een verlopen rijbewijs, dat in de coulanceregeling valt, hun praktijktraining voor de nascholing afleggen. Voorwaarde is wél dat de kandidaat zich moet legitimeren met een geldig paspoort of een geldige id-kaart. Dit bewijs moet aanwezig zijn tijdens de praktijktraining.

Voor wie geldt deze Europese coulance?

Deze versoepeling geldt voor iedereen met een Europees rijbewijs die binnen de EU wil rijden. De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.

Geldt de regeling voor het verlengen van de geldigheid van het rijbewijs voor iedereen met een verlopen rijbewijs?

De regeling geldt voor alle bestuurders met een Europees rijbewijs. De nieuwe verloopdatum die je kunt aanhouden is afhankelijk van de verloopdatum die op je rijbewijs staat:

  • Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021.
  • Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.
  • Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

Je hoeft niet langs de gemeente of de RDW om deze nieuwe geldigheid te krijgen. Rijden mag alleen binnen de Europese Unie. De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.

Hoe weet ik zeker of ik kan blijven rijden met een verlopen rijbewijs? Kan ik dat ergens bekijken?

De versoepeling geldt voor alle bestuurders met een Europees rijbewijs met een verloopdatum op het rijbewijs:

  • Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021. Rijden mag alleen binnen de EU.
  • Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig. Rijden mag alleen binnen de EU.
  • Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig. Rijden mag alleen binnen de EU.

De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR. Twijfel je? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR.

JobTrans hervat rijopleidingen en praktijkcursussen

Vanaf woensdag 3 maart jl. heeft JobTrans haar rijopleidingen en praktijkcursussen hervat. Is jouw rijopleiding of praktijkcursus geannuleerd en hebben wij nog geen contact met je opgenomen, dan nemen wij in de komende dagen contact met je op om de planning door te nemen. Vanzelfsprekend gelden de richtlijnen vanuit het RIVM, zoals 1,5 meter afstand houden (indien mogelijk) en het dragen van een mondkapje is verplicht. Staat er geen rijopleiding of praktijkcursus gepland, maar heb je interesse? Neem dan ook contact met ons op. Onze opleidingscoördinatoren vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Bron: website CBR