Neem contact op

Wil je weten hoe je jouw PTN-certificaat kunt behalen? Bij JobTrans bieden we een uitgebreid programma aan waarmee je binnen korte tijd jouw PTN-certificaat kunt behalen en kunt beginnen als gecertificeerde Praktijktrainer Nascholing (PTN-er).

Wat is een PTN-certificaat?

Voordat we dieper ingaan op de vereisten voor het behalen van jouw PTN-certificaat, vertellen je graag iets meer over wat het certificaat inhoudt. Een PTN-certificaat, afgeleid van Praktijktrainer Nascholing, is een officiële erkenning die aangeeft dat een individu gekwalificeerd is om praktijktrainingen voor code 95 te geven binnen het transportbedrijf waarvoor je werkzaam bent. Een PTN-er speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van de rijvaardigheid, veiligheid en professionele ontwikkeling van chauffeurs. Door praktijktrainingen te geven, kunnen zij hun kennis en ervaring delen, feedback geven en gerichte instructies bieden om de algehele rijprestaties van chauffeurs te verbeteren.

Vereisten PTN-certificaat halen

Om een PTN-certificaat te behalen, zijn er verschillende stappen die je moet volgen:

 1. Aanvraagformulier
  Je vult eerst het aanvraagformulier op de website van het CBR in: klik hier voor het aanvraagformulier. Het formulier wordt door zowel jou als je werkgever ondertekend. Je werkgever moet ook zijn ingeschreven bij het CBR.

 2. Controleer de vereisten
  Voordat je begint, is het belangrijk om te controleren of je voldoet aan de vereisten om deel te nemen aan de PTN-training. Het gaat hierbij om:

  - Je bent minimaal 23 jaar oud.
  - In de afgelopen 8 jaar ben je minimaal 5 jaar actief geweest als beroepschauffeur.

 3. Volg de training tot Praktijktrainer Nascholing (PTN)
  Volg de cursus praktijktrainer nascholing bij een erkende opleider, zoals JobTrans. Tijdens deze cursus leer je niet alleen hoe je op een effectieve manier feedback kunt geven aan chauffeurs, maar ook hoe je hen kunt helpen hun rijvaardigheden te verbeteren en veiliger te rijden. Deze cursus is belangrijk om je voor te bereiden op het examen rijvaardigheidsanalyse, examen lesaudit en voor het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om een succesvolle PTN-er te worden.

 4. Onderga een lesaudit bij het CBR
  Na het voltooien van de cursus, moet je een lesaudit ondergaan bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en deze met succes afronden. Tijdens deze audit wordt jouw vermogen om effectief les te geven en feedback te geven aan chauffeurs beoordeeld. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze audit om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de vereiste normen.

 5. Slaag voor de rijvaardigheidsanalyse (RVA)
  Tot slot moet je ook slagen voor de Rijvaardigheidsanalyse (RVA) bij het CBR. Deze analyse test jouw eigen rijvaardigheid en is een cruciale stap in het behalen van jouw certificering als PTN-er.

Na het succesvol afronden van de bovenstaande stappen ontvang je jouw PTN-certificaat en ben je officieel bevoegd om praktijktrainingen voor code 95 te geven binnen het transportbedrijf waarvoor je werkzaam bent. Dit opent de deur naar een waardevolle carrière als mentorchauffeur, waarbij je een essentiële rol speelt in het bevorderen van veiligheid en professionele ontwikkeling binnen de transportsector.

Meer weten over PTN-certificaat halen?

Wil je meer weten over hoe je een PTN-certificaat kunt behalen en hoe JobTrans je hierbij kan ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ontdek de mogelijkheden om jouw PTN-certificaat te halen.

Neem contact op