Neem contact op

Een van de kandidaten die door is naar de halve finales is Martijn Klooster. Martijn is al langere tijd een bekende bij JobTrans en rijdt op dit moment via JobTrans bij Distrivers. Wij zijn benieuwd naar zijn ervaring als deelnemer van de TVM awards NK Veiligste chauffeur van Nederland. Hieronder onze vragen en alle antwoorden van Martijn.

Kan je ons vertellen wie je bent, waar je woont en wat je op dit moment doet?

Zeker! Ik ben Martijn Klooster, ik woon in Hoogeveen en ben sinds maart dit jaar werkzaam via JobTrans bij Distrivers te Hoogeveen. 

Waar kwam het idee vandaan om vrachtwagenchauffeur te worden en wat maakt het werk als vrachtwagenchauffeur zo mooi?

Het is altijd al een jongensdroom geweest. Ik heb lang getwijfeld of ik vrachtwagenchauffeur moest worden maar met de goede adviezen van familieleden die al vrachtwagenchauffeur zijn, heb ik de stap durven zetten. Het mooie aan het werk als chauffeur vind ik dat je onderweg veel mooie gebieden ziet en kan ontdekken.

Hoe ben je met JobTrans in contact gekomen? En hoe bevalt het werken bij JobTrans?

Ik zag een vacature op de website van JobTrans waar in stond dat je via JobTrans de opleiding kan volgen tot vrachtwagenchauffeur. Op dat moment was ik nog werkzaam als hef- en reachtruckchauffeur maar ik voelde dat dit het moment was om de kans te grijpen; ik besloot te solliciteren. 

Al vrij snel daarna belde JobTrans mij op en mocht ik langs komen voor een kennismaking. Tijdens deze kennismaking werd me alles verteld over de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Ze vertelden me over de duur van de opleiding, de theorie- en praktijk, vroegen me wat ik zou willen vervoeren en we spraken over mijn motivatie en werkervaring. Het was een goed gesprek en een week later kreeg ik het goede bericht dat ik mochten starten. Dit was een jaar geleden en op dit moment ben ik bezig met mijn CE en rijd ik in de tussentijd met veel plezier als vrachtwagenchauffeur.

Hoe kwam je op het idee om je op te geven voor het NK Veiligste chauffeur van NL?

Ik kreeg de vraag of ik deel zou willen nemen. Na me te hebben ingelezen leek het me leuk om mee te doen en het lijkt me een gave ervaring.

Waren de vragen die je online hebt moeten doen moeilijk? Kan je ons wat voorbeelden geven.

Ze waren uitdagend gezien het wel echte theorievragen zijn. De lastigste vraag vond ik: hoeveel procent mag je op je schotel laden? Gelukkig heb ik genoeg vragen correct beantwoord om door te mogen.

Waarom ben jij de Veiligste Chauffeur van Nederland?

Ik ben de Veiligste Chauffeur van Nederland omdat ik erg bewust bezig ben met veiligheid op de weg. Ik wil ten alle koste ongelukken voorkomen.

Hoe zorg je ervoor dat je de halve finale doorkomt? Ga je nog bepaalde manoeuvres oefenen de komende periode?

Wat voor mij belangrijk is, is dat ik de rust bewaar, anticipeer en zorg dat mogelijk problemen van tevoren voorkomen kunnen worden. Ik ga geen bepaalde manoeuvres oefenen, ik laat het tijdens de halve finale over mij heen komen.

Waarom is het volgens jou belangrijk om meer bewustwording voor veilig rijgedrag te creëren? Wat heb je tijdens je opleiding bij JobTrans geleerd wat je denkt te kunnen toepassen tijdens de halve finale?

Bewustwording van veilig rijgedrag is een belangrijk onderwerp waar wat mij betreft nog meer aandacht besteed mag worden. Op de weg heb je nog wel eens te maken met haantjesgedrag en dat gehaaste van bestuurders wat kan zorgen voor onveilige situaties.  

Wat is volgens jou iets wat (veel) veiliger moet kunnen in het transport?

Persoonlijk lijkt het mij goed als medeweggebruikers een keer zouden kunnen zien wat wij als vrachtwagenchauffeur zien. Zo hebben zij een beter beeld wat het rijden in grotere voertuigen betekent en welke gevaren hierbij kunnen komen kijken. We zouden hierover in gesprek moeten gaan om ervoor te zorgen dat er begrip is voor iedere weggebruiker.

Hoe gaaf én waardevol zou het zijn als iedereen die slaagt voor zijn rijbewijs B ook verplicht een dag meerijdt met een vrachtwagen om te zien hoe dit is. Dit creëert bewustwording, enthousiasmeert voor het chauffeur vak en is een mooie ervaring.

Wat is jouw tip om je veilig te bewegen op de weg? Wat wil je de lezers meegeven?

Haastige spoed is zelden goed. Haast zorgt voor onnodige, ondoordachte acties in het verkeer. Mijn tip is dan ook: ‘Doe rustig aan, plan vooruit en wees geduldig voor je medeweggebruiker. Drive safe, stay safe!’

TVM Awards: NK Veiligste chauffeur van Nederland

TVM is op zoek naar de veiligste chauffeur van Nederland. Tijdens het NK nemen vrachtwagenchauffeurs vanuit het hele land het tegen elkaar op voor de titel van Veiligste chauffeur van Nederland 2022. De eerste ronde bestond uit online vragen waarbij er uiteindelijk 50 vrachtwagenchauffeurs doorgingen naar de halve finales. De halve finales en finale staan gepland op de volgende datums:

Zaterdag 10 september in Hoogeveen
Halve Finale TVM NK Veiligste chauffeur van Nederland

Zaterdag 17 september in Beesd
Halve Finale TVM NK Veiligste chauffeur van Nederland

Zaterdag 1 oktober op het TT-circuit Assen

Finale TVM NK Veiligste Chauffeur van Nederland

JobTrans is trotse partner van TVM Awards.