Overweeg je de training tot Praktijktrainer Nascholing (PTN)? Bij JobTrans bieden we een uitgebreid vijfdaagse trainingsprogramma aan dat je goed voorbereidt op zowel de lesaudit als de rijvaardigheidsanalyse. Het is zelfs verplicht om deze training te volgen bij een erkende opleider zoals JobTrans voordat je het examen voor de rijvaardigheidsanalyse kunt afleggen en een lesaudit bij het CBR kunt ondergaan, als je PTN-er wilt worden.

Interesse in praktijktrainer nascholing (PTN)?
Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.
Vraag offerte aan


Wat ga je leren?

Als PTN-er ben je een mentorchauffeur met de bevoegdheid om praktijktrainingen voor code 95 te verzorgen binnen het transportbedrijf waarvoor je werkzaam bent. Dit biedt chauffeurs de kans om hun kennis en ervaring te delen met collega’s, terwijl het transportbedrijf de mogelijkheid geeft om de nascholing na de cursusdag beter te integreren in de werkprocessen. Het vijfdaagse trainingsprogramma is als volgt opgebouwd:

 • Dag 1: IBKI-cursus voor coaching en feedback geven
  Je leert hoe je op een effectieve manier feedback kunt geven aan chauffeurs, zodat ze hun rijvaardigheden kunnen verbeteren en veiliger kunnen rijden.
 • Dag 2: voorbereiding op de rijvaardigheidsanalyse van het CBR
  - Een praktijkrit en een theoretische voorbereiding aan de hand van instructiedocument/syllabus. Je leert hoe je de rijvaardigheid van chauffeurs kunt analyseren en beoordelen, zodat je gerichte trainingen kunt ontwikkelen om eventuele zwakke punten aan te pakken en de algehele rijprestaties te verbeteren.
  - Keuze uit: een dagdeel individueel of een hele dag twee personen.
 • Dag 3: voorbereiding op lesaudit van het CBR
  - Theorie voor W02 regulier voorbereiden.
  - Ontwikkeling van didactische vaardigheden.
  - Keuze uit: een dagdeel individueel of een hele dag twee personen.
 • Dag 4: praktijktraining (voor code 95-uren) zonder e-learning, inclusief:
  - Behandeling van lesplannen en huiswerk.
  - Theorievoorbereiding voor de lesaudit.
 • Dag 5: voorbereiden en uitvoeren van de lesaudit voor eigen publiek
  Naast het verbeteren van jouw eigen vaardigheden als trainer, zul je ook waardevolle inzichten verwerven in de professionele ontwikkeling van chauffeurs en hoe je hen kunt ondersteunen bij het behalen van hun doelen binnen de transportsector.

Vereisten PTN-certificaat halen

Om het PTN-certificaat te behalen, volg je deze stappen:

 1. Vul het aanvraagformulier in op de website van het CBR: https://www.cbr.nl/nl/service/..., dat door jou en je werkgever wordt ondertekend. Je werkgever moet ook bij het CBR zijn ingeschreven.
 2. Controleer of je voldoet aan de vereisten: minimaal 23 jaar oud zijn en minimaal 5 jaar actief zijn geweest als beroepschauffeur in de afgelopen 8 jaar.
 3. Volg de PTN-training bij een erkende opleider zoals JobTrans. Leer effectieve feedback geven aan chauffeurs en help hen hun rijvaardigheid te verbeteren.
 4. Onderga een lesaudit bij het CBR om je lesgeefvaardigheden te beoordelen.
 5. Slaag voor de rijvaardigheidsanalyse (RVA) bij het CBR.

Na het voltooien van deze stappen ontvang je jouw PTN-certificaat en kun je praktijktrainingen voor code 95 geven binnen je transportbedrijf, waarmee je een belangrijke rol speelt in de veiligheid en professionele ontwikkeling van de sector.

€ 2.500,- Pitstop subsidie (STL) beschikbaar

Wist je dat er een persoonlijk opleidingsbudget van maximaal € 2.500 voor je beschikbaar is? Dit budget kun je inzetten voor de training tot Praktijktrainer Nascholing. Het betreft de pitstop-subsidie, waarbij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) bijdraagt aan jouw opleidingskosten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over deze subsidie.

Meer weten?

We plannen de PTN-training op aanvraag. Wil je graag PTN-er worden? Of ben je op zoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op over de praktijktrainer nascholing (PTN).