Neem contact op

Chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren en daarvoor een ADR-certificaat nodig hebben, kunnen deze mee laten tellen voor de code 95. Voor hoeveel punten, lichten we in dit artikel toe.

Onlangs deelden we de gewijzigde nascholingsrichtlijn vakbekwaamheid bestuurders die in gaat op 13 september 2021. De nieuwe richtlijn schrijft onder andere voor dat in de nascholingscyclus van 35 uur slechts één van de opleidingen uit andere verordeningen en richtlijnen mag meetellen voor zeven uur nascholing. Denk hierbij aan de cursus Vee en Pluimvee of ADR. De uitzondering hierop is de cursus ADR. De varianten Basis + Tank en Basis + Tank + Klasse 1&7 telden voorheen voor 28 uur mee, maar vanaf de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving voor 14 uur. Daarbij maakt het niet uit of het om de initiële of de verleningsopleiding gaat. Lees voor meer informatie over de gewijzigde nascholingsrichtlijn vakbekwaamheid onze blog ‘wijzigingen code 95 per 13 september 2021’.

Code 95-punten behaald voor 13 september 2021?

Als je voor de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving meer nascholingsuren met de cursus ADR gehaald, dan blijven deze uren behouden maar zijn aanvullende uren uitgesloten binnen dezelfde nascholingscyclus. We lichten het hieronder toe aan de hand van twee voorbeelden.

Vo
orbeeld 1:
Een chauffeur volgt de cursus ‘U01-2 ADR’ (nu nog U01-4 ADR’) bestaande uit 2 dagen = 14 uur. Deze chauffeur mag in dezelfde nascholingscyclus niet ook nog een cursus ‘U12-1 Chauffeur pluimveetransport of chauffeur veetransport’ volgen.

Voorbeeld 2:
Een chauffeur volgt de cursus ‘U12-1 Chauffeur pluimveetransport of chauffeur veetransport’. De chauffeur mag in dezelfde nascholingscyclus niet nog één nascholingsdag van de cursus ‘U01-2 ADR’ laten meetellen.


Nog vragen? Of wil je de cursus ADR volgen?

Heb je nog vragen over de cursus ADR? Of ben je benieuwd wanneer je de cursus bij JobTrans kan volgen? Neem gerust contact met ons op. Onze opleidingscoördinatoren helpen je graag verder.