Neem contact op

Code 95: een veelgehoorde term in de transportwereld. Maar wat houdt code 95 in? JobTrans legt het uit.

Code 95 ofwel de code op het rijbewijs waarmee een chauffeur aantoont dat hij of zijn vakbekwaam is. Deze code is een verplichte Europese richtlijn voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De geldigheidsduur van code 95 is 5 jaar. Hieronder gaan we dieper in op de code 95 voor vrachtwagenchauffeurs, rijbewijs: C en CE.

Basiskwalificatie code 95

Is het C-rijbewijs na 9 september 2009 gehaald en staat er nog geen code 95 op het rijbewijs? Dan is het van belang eerst een basiskwalificatie te halen om als beroepschauffeur werkzaam te zijn. Hiervoor dient de chauffeur de onderstaande theorievakken en praktijktoetsen af te leggen.

Theorievakken

 • Verkeer en techniek
 • Administratie goederenvervoer
 • Cases administratie

Praktijktoetsen

 • Praktische toets C
 • Besloten terrein toets

Bij afronding registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, van rijvaardigheid en van vakbekwaamheid in het rijbewijsregister. Bij de afgifte van het rijbewijs komt code 95 achter de betreffende categorie - in het geval van dit artikel C en CE - te staan, waarmee de chauffeurs aan kunnen tonen dat ze beroepsmatig een vrachtauto mogen rijden. De geldigheid van de basiskwalificatie is 5 jaar. In deze 5 jaar zal de chauffeur 35 uur aan nascholing moeten volgen, waardoor de geldigheid weer met 5 jaar wordt verlengd. De einddatum van de code 95 staat op de achterzijde van het rijbewijs, zie hiervoor het vrachtwagenicoon met categorie C en CE in onderstaande afbeelding.

Wat houdt code 95 in?

Geen basiskwalificatie code 95

Beroepschauffeurs die vรณรณr 10 september 2009 rijbewijs C hebben gehaald, hoeven geen basiskwalificatie code 95 vakbekwaamheid te behalen. Wel dienen vrachtwagenchauffeurs binnen zeven jaar na de voor hen betreffende datum 35 nascholingsuren te volgen om code 95 op het rijbewijs te krijgen.

Aandachtspunten nascholingsuren

Een chauffeur die te maken heeft met de verplichte nascholingsuren dient met een aantal punten rekening te houden. Om welke aandachtspunten het gaat, staat beschreven in de opsomming hieronder.

 1. Iedere beroepschauffeur dient 35 uur nascholing te volgen in 5 jaar, waarvan minimaal 7 uur praktijk en binnen de praktijktraining moet de chauffeur 2,5 uur zelf rijden.
 2. Is de 35 uur niet binnen 5 jaar gevolgd? Dan is de code 95 niet meer geldig en is het voor de chauffeur verboden om beroepsmatig te rijden.
 3. Code 95 is vijf jaar geldig, gerekend vanaf de datum van de afgifte van het rijbewijs waarop je einddatum code 95 staat vermeld. Om deze vakbekwaamheid te behouden, moeten de chauffeurs elke vijf jaar 35 uur nascholing volgen.
 4. Als een chauffeur meer nascholingsuren heeft gevolgd dan de verplichte 35 uur, vervallen deze extra uren. Extra uren kunnen in geen enkele situatie worden opgespaard voor een volgende nascholingsperiode.
 5. Code 95 kan worden gevolgd bij opleiders die de trainingen door het CBR hebben laten certificeren. JobTrans is hier een voorbeeld van.
 6. De chauffeur is zelf verantwoordelijk voor de geldigheid van zijn of haar code 95.
 7. De status van de code 95 kan iedere chauffeur controleren op de website van het CBR. Hiervoor dient de chauffeur in te loggen met zijn of haar DigiD op de website Mijncbr.nl.

Vanaf 13 september 2021 gelden ook de volgende richtlijnen:

 1. Per nascholingscyclus mag 1 code 95-training worden herhaald.
 2. Er mag maximaal 12 uur van de 35 uur nascholing aan e-learning worden gevolgd.
 3. Per nascholingscyclus mag 1 opleiding uit andere verordeningen en richtlijnen voor 7 uur nascholing worden meegeteld.

Waarom is er code 95?

De richtlijn Vakbekwaamheid, in Nederland code 95, is geรฏntroduceerd in 2009. Het invoeren van de code 95 leidt tot betere verkeersveiligheid, het terugdringen van verkeersongevallen en het verminderen van CO2-uitstoot. Daarnaast is uit onze ervaring gebleken dat code 95 ervoor kan zorgen dat zowel bedrijven als chauffeurs beter presteren, zolang de training aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen en de opleidingsbehoefte van de chauffeurs. JobTrans is constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe, unieke code 95-cursussen. In onze blog 'welke cursussen tellen mee voor code 95' vind je meer informatie over de mogelijkheden.

E-learning

De 35 uur nascholing kan ook behaald worden met behulp van e-learning code 95. Hierbij dient de cursist een dagdeel thuisstudie te doen (4 uur) en een dagdeel naar de opleider te komen voor klassikale scholing (3 uur). Door het verkorte klassikale gedeelte is de opleiding over het algemeen gemakkelijker in te plannen. E-learning code 95 is op een innovatieve manier je chauffeurs bijscholen. En het mooie is dat JobTrans hier een eigen platform voor heeft. De afgelopen periode hebben we veel nieuwe code 95-cursussen via e-learning uitgerold. Het voordeel van e-learning code 95 is dat chauffeurs 14 punten op 1 dag kunnen halen. Hieronder lichten we dit toe.

๐˜๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ฆ-๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ช๐˜ด๐˜ด๐˜ต๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ 4 ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ญ๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ 3 ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ. ๐˜‹๐˜ข๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ 2 ๐˜ฆ-๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ด ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ 1 ๐˜ฅ๐˜ข๐˜จ 14 ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ฆ 95-๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜•๐˜ข ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ง๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ช๐˜ด๐˜ด๐˜ต๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด (๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ) ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ 2๐˜น 3 ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ.

Code 95 halen of vrijgesteld?

De 35 uur nascholing is verplicht voor bijna alle chauffeurs. Bepaalde groepen zijn vrijgesteld van de verplichte nascholing. Op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport vind je meer informatie over de officiรซle regels rondom vrijstelling. Wacht niet tot het allerlaatste moment om deze uren te maken. Bij ons kun je flexibel terecht voor een gecertificeerde nascholing van code 95. Bekijk onze cursusagenda voor cursussen bij jou in de buurt. Twijfel je of je onder de uitzonderingsregel valt? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen met je wat er nodig en mogelijk is.

  De verplichte code 95 optimaal benutten

  We kunnen ons goed voorstellen dat je als ondernemer of chauffeur soms tijd tekortkomt om alles in goede banen te leiden. JobTrans, รฉรฉn van de grootste opleiders binnen de transport en logistiek, helpt je daarom graag bij het optimaal benutten van de verplichte code 95. Onze opleidingsadviseurs weten exact wat er nodig is om jouw bedrijf, jezelf en eventuele chauffeurs beter te laten presteren. Ben je benieuwd waar de kansen liggen? Op zoek naar een maatwerktraining? Of heb je een vraag over code 95? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder als je meer wil weten over wat code 95 inhoudt.