Neem contact op

Mag ik met mijn rijbewijs een caravan trekken? Of met een camper rijden? En is mijn Nederlands rijbewijs geldig in het buitenland? Veelgestelde vragen waar wij in deze blog antwoord op geven.

Binnen de Europese Unie (EU) mag je met een geldig Nederlands rijbewijs rijden. Ga je binnenkort de weg op buiten de EU? Controleer dan of je naast je Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig hebt. De landen waar een internationaal rijbewijs verplicht is vind je op de website van de ANWB. Heb je een internationaal rijbewijs nodig? Breng dan een bezoek aan een ANWB-winkel bij jou in de buurt om er een aan te vragen.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een caravan of aanhanger?

Ga je met de caravan of aanhanger op vakantie dan is rijbewijs B toegestaan als de maximale massa van de auto met caravan of aanhanger niet hoger is dan 3.500 kg. De toegestane maximum massa vind je op het kenteken van de auto en aanhanger of op de website van de RDW. Heeft de aanhanger geen eigen kenteken dan is het toegestane maximum gewicht niet meer dan 750 kg. Je moet dan de witte kentekenplaat van de trekkende auto op de aanhanger monteren. Een andere eis waarop je moet letten is hoeveel je auto mag trekken. Het maximale trekgewicht kun je vinden op je kentekenbewijs.

Rijbewijs B, B+ of BE nodig?

Met behulp van onderstaand schema kun je bepalen welk rijbewijs je nodig hebt om een caravan of aanhanger te trekken:


Welk rijbewijs heb ik nodig voor een camper?

Trek je er binnenkort op uit met de camper? Dan wil je natuurlijk onbezorgd langs prachtige routes rijden en genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft. Vooral wanneer jullie voor de eerste keer met de camper op vakantie gaan kan dat soms best spannend zijn. Het is daarom belangrijk dat randzaken goed geregeld zijn en dat begint bij het juiste rijbewijs. In principe zijn er voor de camper drie soorten rijbewijzen:

 • Rijbewijs B voor maximaal toegestaan gewicht camper tot 3.500 kg en maximaal aantal zitplaatsen 8 (jezelf niet meegerekend).
 • Rijbewijs C1 voor maximaal toegestaan gewicht camper tussen 3.500 en 7.500 kg en maximaal aantal zitplaatsen 8 (jezelf niet meegerekend).
 • Rijbewijs C voor gewicht camper meer dan 7.500 kg en maximaal aantal zitplaatsen 8 (jezelf niet meegerekend).

Kortom: het rijbewijs dat je nodig hebt, hangt af van het maximaal gewicht van de camper en het maximaal aantal personen dat je kunt vervoeren. Dit is terug te vinden op het kentekenbewijs van de camper. 

Code 95 nodig?

Code 95 is alleen bedoeld voor bestuurders die beroepsmatig een voertuig zwaarder dan 3.500 kg besturen. Voor het rijden met een camper is dus geen Code 95 vereist.

Gezondheidsverklaring 

Je moet gezond zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen. Het CBR controleert of je lichamelijk en geestelijk geschikt bent om te rijden. Het CBR beoordeelt dit met een Gezondheidsverklaring. In de volgende drie situaties hebben bestuurders van een camper een Gezondheidsverklaring nodig:

 • Verandering medische situatie
  Je bent zelf verantwoordelijk medische wijzigingen door te geven aan het CBR.
 • 75 jaar of ouder
  Indien je 75 jaar of ouder bent dien je bij het vernieuwen van je rijbewijs een medische keuring te ondergaan.
 • Camper met rijbewijs C1 of C
  Wanneer je een camper met een groot rijbewijs (C1 of C) wilt besturen, dien je iedere vijf jaar een medische keuring te ondergaan.

Haal nu je rijbewijs

JobTrans is een erkende rijschool in Genemuiden, Harderwijk en Heerenveen. Beschik jij nog niet over het juiste rijbewijs? Schrijf je vandaag nog in en haal op korte termijn je rijbewijs bij JobTrans. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.