De wijzigingen die per 1 januari 2021 zouden ingaan zijn voorlopig uitgesteld tot 1 juli 2021. Welke zaken er op het gebied van code 95 gaan veranderen, lees je hier.

In de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders zijn wijzigingen opgenomen die van invloed zijn op de nascholingscursussen voor de code 95. Vermoedelijk wordt de ingangsdatum 1 juli 2021. De verwachting is dat er binnenkort duidelijkheid komt over de definitieve ingangsdatum. We hebben de wijzigingen voor je op een rijtje gezet.

  • Iedere beroepschauffeur mag een nascholingscursus één keer herhalen. De overige cursussen moeten uniek zijn.
  • Theoretische cursussen waarvan dagdelen over meerdere dagen verdeeld worden, moeten op aaneengesloten dagen (m.u.v. zondag) plaatsvinden. 
  • Een beroepschauffeur mag maximaal twaalf uur e-learning volgen in het kader van code 95.
  • Er mag in de nascholingscyclus slechts één opleiding uit andere verordeningen en richtlijnen meetellen voor zeven uur nascholing.

Variatie binnen de nascholingscursussen

Vanaf de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving mag binnen een nascholingscyclus van 35 uur nog maar één cursus herhaald worden. Elk jaar dezelfde cursus herhaling dus niet meer. Een meerdaagse cursus (bijvoorbeeld ADR) mag maximaal één keer per cyclus worden gevolgd.

Heb je voor de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving een nascholingscursus meerdere keren herhaald? Geen zorgen, deze nascholingsuren blijven geldig. Diezelfde cursus mag echter na de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving niet nogmaals herhaald worden binnen dezelfde nascholingscyclus van 35 uur.

Theoretische cursussen op aaneengesloten dagen

Theoretische cursussen waarvan dagdelen over meerdere dagen verdeeld worden, moeten vanaf de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving op aaneengesloten dagen (met uitzondering van zondag) plaatsvinden. Voor praktijktrainingen en nascholingscursussen met e-learning blijven de gebruikelijke tien kalenderdagen van kracht.

Limiet aantal uren e-learning

Het maximaal aantal uren wat via e-learning gevolgd mag worden, wordt de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving verlaagd naar 12 uur. Een e-learning mag uit vier uur bestaan dus dit zijn maximaal 3 e-learnings.

Heb je voor de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving meer nascholingsuren via e-learning gehaald? Geen zorgen, deze nascholingsuren blijven geldig. Echter kun je na de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving niet nogmaals e-learning volgen binnen dezelfde nascholingscyclus van 35 uur.

Opleidingen volgens andere EU-wetgeving

Vanaf de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving mag één opleiding uit andere verordeningen en richtlijnen meetellen voor zeven uur nascholing. Denk hierbij aan de cursus Vee en Pluimvee of ADR. De uitzondering hierop is de cursus ADR. De varianten Basis + Tank en Basis + Tank + Klasse 1&7 telden voorheen voor 28 uur mee, maar vanaf de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving voor 14 uur. 

Heb je voor de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving meer nascholingsuren met de cursus ADR gehaald? Geen zorgen, deze nascholingsuren blijven geldig. Echter kun je na de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving geen uren volgen voor de cursus ADR binnen dezelfde nascholingscyclus van 35 uur.

Meer weten?

Wil je graag meer informatie ontvangen over bovenstaand verhaal? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder

    Deel blog

    Gerelateerde blogs