Neem contact op

Voor veel mensen is de jaarwisseling de symbolische afsluiting van een periode. Er ligt weer een nieuw jaar met nieuwe kansen voor je open. Nieuw jaar, nieuwe baan? In dit artikel leggen we uit hoe jij je kansen maximaliseert via LinkedIn.

Allereerst wensen we je natuurlijk een gelukkig nieuwjaar! Aan het begin van het nieuwe jaar, zijn wij supergemotiveerd om vol gas vooruit te gaan. We hebben goede voornemens en zijn vastberaden om ons hieraan te houden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de start van het nieuwe jaar ook een trigger is voor goede voornemens op het gebied van carrière. Zo is januari een maand waarin veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Herkenbaar? Lees dan snel verder, zodat je weet hoe jij je kansen maximaliseert via LinkedIn.

Zoektocht naar jouw droombaan 'like a boss'

Er bestaan genoeg mogelijkheden om in 2020 jouw droombaan binnen te slepen. Waar actieve werkzoekenden zich in de kijker willen spelen, willen passieve werkzoekenden ‘onder de radar’ blijven. Of je nu een actieve of passieve werkzoekende bent, hieronder leggen we uit hoe jij de zoektocht naar jouw droombaan succesvol begint.

Jezelf in de kijker spelen

Een groeiend aantal bedrijven werft personeel via social media, zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Zorg ervoor dat jij je accounts up-to-date houdt. Daarnaast is het van belang dat je jezelf profileert. Dat kan op verschillende manieren. We geven je hieronder een aantal tips met betrekking tot LinkedIn. Doe er je voordeel mee!

1. Bouw aan je netwerk

Jouw netwerk op LinkedIn bestaat uit:

  • Eerste graad connecties: jouw eigen connecties
  • Tweede graad connecties: de connecties van jouw connecties
  • Derde graad connecties: de leden van groepen waar je lid van bent

Hoewel een kwalitatief goed netwerk belangrijker is dan een kwantitatief netwerk, geldt over het algemeen: hoe groter jouw netwerk, hoe eenvoudiger jij wordt gevonden door anderen. Dit is handig wanneer personen op zoek zijn naar iemand met jouw specialiteiten. Nodig interessante mensen uit die je onlangs hebt ontmoet tijdens een bijeenkomst.

2. Wees zichtbaar

Laat jouw expertise in je vakgebied zien door deel te nemen aan vakinhoudelijke discussies, relevante content te delen en te bloggen. Besteed ook aandacht aan het optimaliseren van je eigen profiel. Denk aan je kopregel, functieomschrijving en de samenvatting. Laat hierin de termen waarop je gevonden wilt worden terugkomen. Daarnaast is het van belang in je samenvatting je contactgegevens te verwerken. Vraag ook anderen een aanbeveling over je te schrijven. Tot slot is het goed om te bekijken hoe anderen je profiel en netwerkgegevens zien. Belangrijk dat je profiel ook zichtbaar is voor mensen buiten je netwerk. Dit kun je bekijken via de pagina 'privacy en instellingen'.

‘Onder de radar’ blijven

Passief werkzoekenden hebben een baan en staan tegelijkertijd open voor een nieuwe uitdaging. Een groot gedeelte van de passief werkzoekenden is zich aan het oriënteren zonder zijn of haar werkgever hiervan op de hoogte te brengen. Hoe zorg je er dan toch voor dat bedrijven jou weten te vinden via LinkedIn? Dat heeft onder andere te maken met de onderstaande instellingen.

1. Profielwijzigingen

Eerder vertelden we dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je profiel up-to-date is. Wanneer je als passief werkzoekende je profiel op heel veel punten aan gaat passen, kan dat opvallen. LinkedIn laat alle recente updates zien die je hebt gedeeld en wijzigingen die je hebt aangebracht aan je profiel, mits dit zo staat ingesteld. Wanneer je ‘onder de radar’ wil blijven, is het van belang dat je dit hebt uitgeschakeld. Het uitschakelen van de optie 'het delen van profielwijzigingen' zorgt ervoor dat je netwerk geen meldingen ontvangt over wijzigingen. Dat kan op de pagina ‘privacy en instellingen’.

2. Zichtbaarheid groepen

Daarnaast kun je op LinkedIn lid worden van interessante groepen. Word je echter ineens lid van heel veel groepen, of begeef jij je in groepen voor werkzoekenden, dat kunnen er ook bellen gaan rinkelen bij je huidige werkgever. De vermelde groepslogo's worden namelijk standaard weergegeven in het gedeelte interesses onderaan je profiel. Gelukkig kun je de zichtbaarheid van een groep in je profiel wijzigen. Dat kan door naar de homepagina van de desbetreffende pagina te navigeren -> klik op het pictogram met de drie punten (rechts van de groepsnaam) -> selecteer het tandwiel ‘instellingen bijwerken’ -> schakel onder groep weergeven op profiel de schakelaar in om het groepslogo op je profiel weer te geven uit om het uit je profiel te verwijderen. Je wijzigen worden automatisch opgeslagen.

3. Profielweergaveopties

Er zijn drie manieren waarop informatie kan worden weergeven over wie je profiel heeft bekeken. Afhankelijk van de privacyinstellingen van de bezoeker van je profiel zie je één van de volgende mogelijkheden:

  • De naam, kopregel, locatie en bedrijfstak van de bezoeker.
  • Profielkenmerken van de bezoeker die deels privé zijn, zoals functietitel, bedrijf, onderwijsinstelling en bedrijfstak. De informatie die wordt weergegeven kan verschillen om de privacy van leden te beschermen.
  • LinkedIn-lid. Dit zijn leden die uw profiel hebben bekeken en in hun privacyinstellingen voor privémodus hebben gekozen.

Je kunt beheren wie kan zien dat je zijn of haar profiel hebt bekeken door de profielweergaveopties bij te werken op de pagina ‘instellingen en privacy’. Goed om dit open te zetten wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Je profielweergave-instellingen openen doe je als volgt:

  • Ga naar de pagina ‘instellingen en privacy’
  • Klik bovenaan de pagina op het tabblad ‘privacy’
  • Klik in het gedeelte ‘hoe anderen uw activiteit op LinkedIn zien’ op ‘wijzigen’ naast ‘opties voor het bekijken van profielen’
  • Selecteer de gewenste optie.

Juist wanneer je de aandacht wil trekken, is het van belang dat je laat zien dat je het profiel van interessante personen hebt bekeken. Wie weet nemen ze vervolgens wel een kijkje op jouw profiel.

Hulp nodig?

Wij hopen dat bovenstaande tips je helpen bij de zoektocht voor een nieuwe baan. Kun je wel wat hulp gebruiken? De nieuwste en leukste vacatures in de transport en logistiek hebben wij op onze vacaturepagina verzameld. Meer weten of staat jouw droombaan er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je om ervoor te zorgen dat 2020 op het gebied van carrière succesvol wordt.