SOOB Logo

Wil jij jouw droom waarmaken en vrachtwagenchauffeur worden? Als beroepschauffeur is het van essentieel belang om niet alleen in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs C, maar ook je basiskwalificatie code 95 te behalen. Een van de onderdelen van de basiskwalificatie code 95 is het behalen van de praktische toets C. Ons lesprogramma is speciaal ontworpen om jou voor te bereiden op de praktische toets en om te voldoen aan de nascholingsvereisten.

Interesse in praktische toets?
Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.
Vraag offerte aan

Wat ga je leren?

Tijdens de cursus besteden we aandacht aan het beladen van het voertuig, fysieke belasting tijdens de werkzaamheden en het invullen van een schadeformulier. Onze ervaren instructeurs zullen je begeleiden en voorzien van praktische oefeningen en tips. We zorgen ervoor dat je bekend raakt met de specifieke eisen en dat je goed voorbereid bent op de praktische toets.

De praktische toets C bestaat uit zowel een theorie- als praktijkgedeelte. Na het behandelen van de onderwerpen wordt het examen afgenomen. Tijdens het examen word je getoetst op de volgende onderdelen:

  • het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading
  • voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
  • voorkomen van fysieke risico’s
  • invullen van een Europees schadeformulier
  • maatregelen bij noodsituaties
  • maatregelen bij gladheid en storingen

Download hier de exameneisen praktische toets

Goed om te weten: het examen vindt bij ons op dezelfde locatie als het praktijkgedeelte plaats. Dat heeft als voordeel dat je het examen op bekend terrein aflegt. Voor deze toets is geen rijervaring vereist. Je wordt getoetst op de onderdelen.

Hoe gaat de praktische toets?

De praktische toets duurt 60 minuten en is een onderdeel van de basiskwalificatie code 95. Door het gooien van een dobbelsteen wordt de ladingcombinatie / laadbrief bepaald. Het gegooide cijfer bepaalt ook welke vragenset wordt gebruikt. Dan starten de kandidaat en toetsafnemer met ‘Fase 1: de voorbereiding op de rit’. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod die relevant zijn voordat de chauffeur de weg op gaat. Als het voertuig geladen is, start ‘Fase 2: Onderweg’. Tijdens deze fase worden er vragen gesteld over wat een chauffeur onderweg tegen kan komen en zal hij een deel van zijn lading moeten lossen. De toets eindigt met ‘Fase 3: Eindbestemming’. Daar wordt de rest van de lading gelost en sluit de chauffeur het voertuig af. De uitslag ontvang je meteen na het examen en is 2 jaar geldig.

Bron video: CBR

De toelatingseisen

  • Een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel)
  • Of een Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) waarvan de geldigheidsduur is verstreken
  • Of een geldig EG/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs
  • Minimaal 17 jaar
Cursusagenda praktische toets
Datum Locatie Instructeur(s) Beschikbaarheid
Meer weten?

Kun je de gewenste datum of locatie niet terugvinden in bovenstaande cursusagenda? We plannen de praktische toets ook op aanvraag. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden voor het behalen van je praktische toets vrijblijvend contact met ons op.