SOOB Logo

Praktische toets C halen? Dat kan bij JobTrans. JobTrans is een door het CBR erkend opleidingsinstituut met gecertificeerde praktijktoetsen.

Over praktische toets 

De praktische toets C is een verplicht onderdeel van het behalen van jouw rijbewijs C met code 95. Het gaat over het beladen van het voertuig, fysieke belasting tijdens de werkzaamheden en het invullen van een schadeformulier. De praktische toets C bestaat uit zowel een theorie- als praktijkgedeelte. Na het behandelen van de onderwerpen wordt het examen afgenomen. Het examen vindt bij ons op dezelfde locatie als het praktijkgedeelte plaats. Dat heeft als voordeel dat je het examen op bekend terrein aflegt. Bovendien kun je bij JobTrans in één dag slagen voor de praktische toets C.

Offerte aanvragen voor praktische toets?
Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.
Vraag offerte aan

Voor wie?

Voor kandidaten die een rijbewijs C met code 95 willen halen.

Wat wordt er getoetst

Voor deze toets is geen rijervaring vereist. Je wordt getoetst op de onderdelen

 • het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading
 • voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
 • voorkomen van fysieke risico’s
 • invullen van een Europees schadeformulier
 • maatregelen bij noodsituaties
 • maatregelen bij gladheid en storingen

Download hier de exameneisen praktische toets

Hoe gaat de praktische toets

De praktische toets duurt 60 minuten en is een onderdeel van de basiskwalificatie code 95. Door het gooien van een dobbelsteen wordt de ladingcombinatie / laadbrief bepaald. Het gegooide cijfer bepaalt ook welke vragenset wordt gebruikt. Dan starten de kandidaat en toetsafnemer met ‘Fase 1: de voorbereiding op de rit’. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod die relevant zijn voordat de chauffeur de weg op gaat. Als het voertuig geladen is, start ‘Fase 2: Onderweg’. Tijdens deze fase worden er vragen gesteld over wat een chauffeur onderweg tegen kan komen en zal hij een deel van zijn lading moeten lossen. De toets eindigt met ‘Fase 3: Eindbestemming’. Daar wordt de rest van de lading gelost en sluit de chauffeur het voertuig af. De uitslag ontvang je meteen na het examen en is 2 jaar geldig.

Bron video: CBR

De toelatingseisen

 • Een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel)
 • Of een Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) waarvan de geldigheidsduur is verstreken
 • Of een geldig EG/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs
 • Minimaal 17 jaar

Wat moet je meenemen naar het examen?

 • Een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel)
 • Of een Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) waarvan de geldigheidsduur is verstreken
 • Of een geldig EG/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs
 • Veiligheidsschoenen en werkhandschoenen

Cursusagenda praktische toets

Selecteer de gewenste data via onderstaande filter. Staat de gewenste datum of locatie er niet tussen? Neem contact met ons op.

Datum Locatie Instructeur(s) Beschikbaarheid

Profiteer van SOOB-subsidie

Heeft jouw bedrijf recht op SOOB-subsidie? Dan kan je dat bij JobTrans inzetten voor het behalen van rijbewijs c met code 95. JobTrans voldoet aan de eisen, die gesteld zijn aan de certificeringen. Op grond daarvan heeft het Sector Transport en Logistiek (STL) ons het certificaat 'gecertificeerd opleider Transport & Logistiek' versterkt. Als je gebruik wil maken van SOOB-subsidie is het van belang dat je dit bij je aanmelding doorgeeft, zodat we je subsidieaanvraag in kunnen dienen. De subsidie kan oplopen tot wel 65% van de lesgeldkosten voor basiskwalificatie rijbewijs C.

Meer dan praktische toets

Als je de praktische toets wil halen in het kader van basiskwalificatie code 95, is het goed om te weten dat je hiervoor diverse examens en toetsen moet halen. Zie voor een overzicht onderstaande opsommingen. Ook hiervoor ben je bij JobTrans aan het juiste adres.

Examens basiskwalificatie code 95

 • Theorie-examen module 1 (RVM1, voorheen RV1)
 • Theorie-examen module 2 (VM2, voorheen V2C)
 • Theorie-examen module 3 (VM3, voorheen V3C)
 • Praktijkexamen C

Toetsen basiskwalificatie code 95

Meer weten over praktische toets?

De praktische toets C dient afgenomen te worden door een gecertificeerde opleider zoals JobTrans. Wanneer je nog vragen hebt of meer wilt weten over wat wij hierin voor je kunnen betekenen kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden voor praktische toets C.