Wil je op een snelle en efficiënte manier je rijbewijs B halen? Dan is JobTrans de ideale partner voor jou! Bij JobTrans begrijpen we dat het behalen van je rijbewijs B een belangrijke stap is in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Rijbewijs B halen?
Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.
Vraag offerte aan


Pakketkeuze

Pakketten

15 lessen + examen

Tarief incl. btw

€ 1.170,-=

23 lessen + examen

€ 1.650,-

27 lessen + examen

€ 1.890,-

33 lessen + examen

€ 2.250,-

35 lessen + examen

€ 2.370,-


Wanneer B-rijbewijs nodig?

Een aanhanger, caravan, paardentrailer of vouwwagen: mag je die combinatie nou wel of niet rijden met een B-rijbewijs? Het blijkt dat er met een B-rijbewijs al best aardig wat mogelijk is op dat gebied. Je mag met een B-rijbewijs eigenlijk alleen relatief kleine aanhangers trekken. Om te beginnen gaat het dan over aanhangers zonder eigen kenteken, dus waar je een witte kentekenplaat met het kenteken van de auto op zet. Het totaalgewicht van de aanhanger (inclusief maximaal toegestane belading) mag maximaal 750 kilo zijn. Vaak staat het gewicht en maximale laadvermogen op de aanhanger op een plaatje op het onderstel.

Aanhanger met eigen kenteken

Aanhangers met een eigen kenteken - die hebben een toegestane maximale massa van meer dan 750 kilo - mag je in sommige gevallen ook trekken met een B-rijbewijs. Dan wordt het wel even rekenen. De aanhanger én de auto mogen samen namelijk niet meer dan 3500 kilo wegen bij maximale toegestane belading. Stel je rijdt een auto (met een leeggewicht van bijvoorbeeld 1500 kilo) die hooguit 2000 kilo mag wegen met belading, dan mag de aanhanger dus met maximale belading niet meer dan 1500 kilo wegen.

Je telt dus de maximale massa van beiden op en dat moet onder de 3500 kilo blijven. Ook al blijf je in de praktijk onder deze gewichten, de politie kijkt naar de maximale toegestane massa van beide voertuigen. Met een lichtere auto lijk je dus een grotere aanhanger te kunnen trekken in dit geval, maar bedenk je dat lichtere auto’s vaak juist ook weer minder mogen trekken.

Hoe ziet rijopleiding B eruit?

Voor het behalen van rijbewijs B de volgende twee examens te halen:

  • Theorie-examen
  • Tussentijdse toets*
  • Praktijkexamen

Je moet voor het theorie-examen zijn geslaagd als je de tussentijdse toets of praktijkexamen B gaat doen. We straten rijopleiding B altijd met een intest, zodat we samen kunnen bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt.

*Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt evenlang als een rijexamen. Als je de bijzondere verrichtingen goed en veilig uitvoert, kun je daarvoor een vrijstelling verdienen voor je rijexamen B.

Gezondheidsverklaring

Je moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn om veilig auto te rijden. Daarom moet iedereen die praktijkexamen B wil doen een gezondheidsverklaring invullen en indienen bij het CBR. Dien de verklaring in zodra je start met je rijopleiding B. Soms moet je naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR. Dat kost extra tijd.

Geldigheid rijbewijs B

  • Rijbewijs B is 5 jaar geldig

Voorwaarden

  • Als je minimaal 16 jaar bent, mag je theorie-examen B doen.
  • Met minimaal 16,5 jaar mag je rijles nemen.
  • Als je minimaal 17 jaar bent, mag je rijexamen B doen.
  • Slaag je op je 17e voor je rijexamen? Dan vraag je jouw rijbewijs aan en mag je autorijden met en coach naast je. Dit doe je tot je 18 jaar bent.
  • Jouw coaches moeten op je begeleiderspas staan. Deze pas vraag je aan bij de RDW. 
Meer weten over rijbewijs B?

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk om al je vragen over rijopleiding B te beantwoorden.