Welkom bij de instructiepagina voor leerlingen van de rijopleiding C (vrachtwagenrijbewijs) en/of CE (vrachtwagenrijbewijs met aanhangwagen). Hier vind je meer informatie over wat je te wachten staat tijdens je rijopleiding en welke stappen je zult doorlopen.

Stap 1: gezondheidsverklaring en medische keuring
Voordat je kunt beginnen met de praktijklessen, dien je een gezondheidsverklaring in te vullen en medisch gekeurd te worden. Deze verklaring beoordeelt je geschiktheid om een vrachtauto te besturen. Let wel: momenteel is er een lange doorlooptijd bij de medische beoordelingen. Vraag je gezondheidsverklaring en medische keuring voor rijbewijs C als CE (indien van toepassing) aan voordat je start met je rijopleiding.

Stap 2: theoretische kennis

Je rijopleiding begint met het opdoen van theoretische kennis. Dit omvat het bestuderen van verkeersregels, verkeersborden, manoeuvres en andere relevante informatie met betrekking tot het besturen van een vrachtauto. Je zult deelnemen aan theoretische lessen en examens om je kennis te testen. Hoe het theoriegedeelte eruitziet, is afhankelijk van of jij je rijbewijs met of zonder code 95 wil halen.

Voor rijbewijs C met code 95 (voor beroepschauffeurs) geld

Voor rijbewijs C zonder code 95 (geen beroepsmatig vervoer) geldt:

  • Theorie-examen module 1 (RVM1)
  • Praktijkexamen C

Stap 3: praktijklessen C
Nu is het tijd om de vrachtauto daadwerkelijk te besturen. Je zult praktijklessen volgen onder begeleiding van een deskundige instructeur. In het begin leer je de basisvaardigheden, zoals het sturen, schakelen, gas geven en remmen. Naarmate je vordert, zul je ook leren manoeuvreren, achteruitrijden, aandocken en in- en uitvoegen op snelwegen.

Stap 4: p
raktijkexamen C
Het praktijkexamen is de laatste stap om je rijbewijs C te behalen. Tijdens dit examen moet je laten zien dat je zelfstandig en veilig kunt rijden in verschillende verkeerssituaties. De examinator beoordeelt je rijvaardigheid, verkeersinzicht en kennis van verkeersregels.

Stap 5: code 95 nascholing (beroepschauffeurs)

Als je het praktijkexamen met succes hebt afgerond, heb je je rijbewijs C behaald. Als je van plan bent om als beroepschauffeur aan de slag te gaan, moet je ook de nascholingscursus code 95 volgen. Deze cursus bestaat uit verschillende verplichte modules die je binnen een bepaalde periode moet voltooien. Ook hiervoor ben je bij JobTrans aan het juiste adres.

Stap 6: praktijklessen CE

Voor het CE-rijbewijs dien je geen apart theoriecertificaat te behalen, wel dien je praktijkexamen CE te doen bij het CBR. Rijopleiding CE bestaat daarom enkel uit rijlessen. We beginnen de rijopleiding CE met een intest, zodat we samen kunnen bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt. Afhankelijk van het aantal lessen, volg je één of meerdere blokuren per week en wordt er direct een praktijkexamen voor je ingekocht. Belangrijk om voorafgaand aan rijopleiding CE dus medisch te zijn goedgekeurd.

Stap 7: praktijkexamen CE

Het is essentieel om tijdens het praktijkexamen CE veiligheid en verantwoordelijkheid voorop te stellen. Zorg ervoor dat je geconcentreerd bent, alle verkeersregels naleeft en goed communiceert met andere weggebruikers. Tijdens het praktijkexamen CE kun je het volgende verwachten:

  • Voertuigcontrole
  • Manoeuvres
  • Rijden op verschillende wegen: snelweg, binnen de bebouwde kom, etc.
  • Bijzondere verrichtingen
  • Verkeersinzicht en verkeersregels

Het behalen van je vrachtautorijbewijs is een spannende en uitdagende reis. Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt, de instructies van je instructeur opvolgt en voldoende oefent. Veel succes met je rijopleiding C en/of CE!

Heb je nog vragen?

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via 038 385 4317 of [email protected]. Onze opleidingscoördinatoren staan klaar om je verder te helpen.