Neem contact op

De geldigheid van jouw rijbewijs en code 95 gelijk laten lopen. Kan dat? En hoe schrijf je je code 95 bij op je rijbewijs? JobTrans legt het hier uit.

Het verlengen van je rijbewijs betekent dat de geldigheidsduur van het rijbewijs opnieuw ingaat. Voor rijbewijs C en CE is dat vandaag de dag (18-3-2021) vijf jaar. Het moment waarop je verlengt is hierbij cruciaal. Voor code 95 geldt dat de einddatum vaststaat. 

Een voorbeeld
Stel je huidige code 95 is geldig tot 10-9-2021 en je verlengt vandaag (18-2-2021) je rijbewijs. De einddatum van je rijbewijs is de datum van verlenging + 5 jaar. Als jij je code 95-punten compleet hebt (35 nascholingsuren, waarvan min. 7 uur praktijk) dan verlengt deze automatisch mee naar 10-9-2026. Wanneer je zo kort mogelijk voor 10-9-2021 (einddatum huidige code 95) je rijbewijs verlengt, liggen je einddata dus ook zo kort mogelijk bij elkaar. Met andere woorden: exact gelijk laten lopen is nagenoeg onmogelijk. Dit betekent overigens niet dat je met een ongeldig rijbewijs mag rijden. 

Tip 1: verloopt vandaag jouw rijbewijs en jouw code 95 op 10-9-2021? En wil jij je code 95 (bijna) gelijk laten lopen met de einddatum van je rijbewijs? Verleng dan vandaag jouw rijbewijs, zodat je niet met een ongeldig rijbewijs* rijdt (is niet toegestaan). En verleng je rijbewijs rond 10-9-2021 nog een keer.

*Houd de regels van het CBR in de gaten m.b.t. de geldigheid van je rijbewijs. 

Tip 2
: code 95 compleet? Verleng dan ook je rijbewijs vervoegt om de einddatum van je rijbewijs en einddatum van je code 95 nagenoeg gelijk te laten lopen.

Verschil einddatums code 95 rijbewijs C en D

Zijn de einddatums van de code 95 voor C en D op je rijbewijs verschillend? Deze worden na de eerste verlenging van de code 95 gelijkgetrokken. Hier wordt uitgegaan van de dichtstbijzijnde datum.

Wat kost code 95 bijschrijven op rijbewijs?

Voor het bij laten schrijven van je code 95 op je rijbewijs is geen medische keuring nodig. Echter moet je wel betalen voor het nieuwe rijbewijs en wordt de geldigheidsdatum van jouw nieuwe rijbewijs niet verlengd. Daarom is het in de meeste gevallen het beste om ook je rijbewijs voor vijf jaar te verlengen. Je moet dan wel medisch worden gekeurd, maar het grote voordeel is dat je slechts één keer per vijf jaar een nieuw rijbewijs hoeft te komen in plaats van twee keer per vijf jaar. De rijbewijskosten bedragen maximaal € 40,-. De kosten van een medische keuring variëren. Een medische keuring is niet nodig als je jouw rijbewijs vervangt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, blijft de oude vervaldatum dan geldig.

Medische keuring

In bovenstaand tekstgedeelte hebben we al kort toegelicht dat een medische keuring nodig is voor het verlengen van je rijbewijs. Waarom dit verplicht is? Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn en dit wordt beoordeeld aan de hand van een medische keuring. Door deze periodieke keuring kunnen relevante gezondheidsproblemen of problemen in de werkomgeving tijdig worden gesignaleerd en mogelijke ongelukken worden voorkomen. De medische keuring voor vrachtwagenchauffeurs wordt uitgevoerd door een keuringsarts en is verplicht wanneer jij je vrachtautorijbewijs wil halen. Vervolgens dient het iedere vijf jaar weer te worden herhaald. 

Hoe code 95 bijschrijven op rijbewijs?

Wanneer alle nascholing is gevolgd, dan wordt er door CBR oftewel CCV een 'verklaring van nascholing' afgegeven aan de RDW. Op basis van deze verklaring geeft het gemeentehuis een code 95 af op het rijbewijs. Om code 95 bij te schrijven op je rijbewijs, moet je jouw rijbewijs verlengen of vernieuwen bij je gemeente. Als je voor de eerste keer je vakbekwaamheid haalt (basiskwalificatie), komt de code automatisch op je rijbewijs.

Hoe code 95 halen?

Nog geen code 95 op je rijbewijs? Dan heb je eerst een basiskwalificatie nodig. Hiervoor moet je de volgende 3 theoretische vakken beheersen:

  • Verkeer en techniek
  • Administratie goederenvervoer of personenvervoer
  • Cases administratie

Daarnaast zijn 2 praktijktoetsen verplicht:

  • Praktische toets C of D (vrachtauto of bus)
  • Besloten terrein toets (vrachtauto of bus)

Na het behalen van de basiskwalificatie, krijg je code 95 achter de categorieën C en CE of D en DE (afhankelijk van welke basiskwalificatie je hebt behaald) op je rijbewijs. Hierna ga je het nascholingstraject in om de code te behouden. Hiervoor volg je 35 uur nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur een praktijktraining zijn. Vijf jaar voor het verlopen van je code 95 kun je beginnen met het volgen van nascholingscursussen. Welke cursussen je kunt volgen voor de code 95 vind je in het artikel in onze kennisbank.

Geen basiskwalificatie code 95

Beroepschauffeurs die vóór 10 september 2009 rijbewijs C hebben gehaald, hoeven geen basiskwalificatie code 95 vakbekwaamheid te behalen. Wel dienen vrachtwagenchauffeurs binnen zeven jaar na de voor hen betreffende datum 35 nascholingsuren te volgen om code 95 op het rijbewijs te krijgen.

Hoe kan ik zien of code 95 al op mijn rijbewijs staat?

Achter de geldigheidsdatum van rijbewijscategorieën C, C1 en/of D, D1 staat ‘95’ met een geldigheidsdatum. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

Op de website van Mijn CBR kun je zien hoeveel nascholingsuren je al hebt gevolgd. Hiervoor dien je in te loggen met je DigiD. De status van de code 95 kun je alleen zelf inzien. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk.

Meer informatie?

Of je voor verlengen of vernieuwen kiest zal dus vooral afhangen van de resterende geldigheidsduur van je huidige rijbewijs en de daarmee samenhangende kosten. Je kunt misschien op dit moment even goedkoper uit zijn met een vernieuwing, maar als de periode veel korter is dan vijf jaar maak je in feite dubbele kosten. Hopelijk hebben we naar aanleiding van bovenstaand verhaal je vragen op het gebied van het gelijk laten lopen van je code 95 en einddatum rijbewijs kunnen beantwoorden. Bekijk voor meer informatie over code 95 het artikel ‘Wat houdt code 95 in?’ in onze kennisbank of neem contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over.