Neem contact op

Wat is code 95? Hoe krijg je deze op je rijbewijs? En zijn er uitzonderingen voor de code 95? Hier vind je alle belangrijke punten over Code 95 op een rij. Lees snel verder of neem contact op.

Wat is code 95?

Code 95 ofwel de code op het rijbewijs waarmee je als chauffeur aantoont dat je vakbekwaam bent. Deze code is verplicht voor alle beroepschauffeurs die een voertuig besturen waarvoor C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is en uit de EU en die in de EU werken. Heb je nog geen code 95 op je rijbewijs? Dan heb je een basiskwalificatie nodig, m.u.v. beroepschauffeurs die voor 10 september 2008 rijbewijs D en voor 10 september 2009 rijbewijs C hebben gehaald. Zij moeten 35 nascholingsuren opbouwen.

Basiskwalificatie

Heb jij je C-rijbewijs na 9 september 2009 gehaald en nog geen code 95 op je rijbewijs? Dan is het van belang eerst een basiskwalificatie te halen. Hiervoor dien je een aantal theorievakken en praktijktoetsen af te leggen.

Theorievakken

  • Verkeer en techniek
  • Administratie goederenvervoer
  • Cases administratie

Praktijktoetsen

Zodra je de bovenstaande onderdelen succesvol hebt afgerond, heb jij je basiskwalificatie behaald en kun je code 95 op je rijbewijs bij laten schrijven. De code is 5 jaar geldig en om de code te behalen dien je het nascholingstraject te volgen.

Het nascholingstraject

Heb jij code 95 op je rijbewijs en ben je benieuwd hoe je nascholingsuren opbouwt voor de volgende periode? Of je nu rijbewijs C, rijbewijs D of rijbewijs C en D hebt, je dient 35 uur nascholing per 5 jaar te volgen en geen 70 uur. Chauffeurs die binnen de termijn van 5 jaar geen 35 uur nascholing hebben gevolgd, mogen niet meer beroepsmatig rijden. Maar hoe bouw je nascholingsuren op? Je kunt 5 jaar voor het verlopen van je code 95 beginnen met het volgen van nascholing. De nascholing dient uit minimaal 7 uur praktijk te bestaan.

CCV gecertificeerd

Nascholing kan uitsluitend worden gevolgd bij opleiders die de nascholingscursus door CBR hebben laten certificeren. JobTrans is zo’n bedrijf. De uren van de volgende nascholingscursussen tellen alleen mee als de cursus door CBR is gecertificeerd en als de gevolgde uren door de opleider bij het CBR zijn gecertificeerd. Wil jij de cursus mee laten tellen voor je nascholing? Laat dit dan tijdig weten aan de opleider. De opleider zorgt ervoor dat je bij het CBR wordt aangemeld en houdt bij of je tijdens de hele cursus aanwezig bent geweest. Wanneer dit het geval is, tellen de uren mee voor je nascholing.

Aandachtspunten nascholingscursus

Hieronder hebben we nog een aantal aandachtspunten voor het volgen van een nascholingscursus voor je op een rijtje gezet.

  1. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.
  2. Wanneer je een praktijkcursus volgt, neem dan een geldig rijbewijs mee die past bij het voertuig waarin je tijdens de cursus gaat rijden.
  3. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de cursus aanwezig bent. Wanneer je te laat bent, telt de cursusdag helaas niet mee voor de nascholing.
  4. Teken aan het begin én aan het einde van de cursusdag de presentielijst.

Hoe krijg je code 95 op je rijbewijs?

Om code 95 te laten toevoegen, moet jij je rijbewijs vervangen of vernieuwen. In tegenstelling tot het vernieuwen van je rijbewijs waarbij je een Gezondheidsverklaring nodig hebt, heb je voor het vervangen van je code 95 op je rijbewijs geen Gezondheidsverklaring nodig. Uiteraard kun je de code 95 alleen laten bijschrijven op een geldig rijbewijs.

Uitzonderingen van code 95-verplichtingen

Er zijn een aantal uitzonderingen van code 95-verplichtingen. Deze vind je hier: Vrijstellingen van code 95-verplichtingen | Publicatie | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)

Welke nascholingscursussen zijn er?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet de nascholing bestaan uit cursussen die door CCV gecertificeerd zijn. De opleidingsmanagers van JobTrans hebben zich hierop toespitst en houden zich hier dagelijks mee bezig. Ze kunnen je verder helpen met standaard nascholingscursussen, zoals: digitale tachograaf, fysieke belasting, VCA, BHV, ADR en Het Nieuwe Rijden. Daarnaast biedt JobTrans ook eigen ontwikkelde trainingen en de mogelijkheid tot maatwerk. Het grote voordeel hiervan is dat je de inhoud van de cursus uitstekend kunt laten aansluiten bij de missie en visie van je bedrijf en leerbehoefte van je chauffeurs.

Meer weten?

Heb jij te maken met code 95 maar is het je nog niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Wij plannen graag een (bel)afspraak met je in om je meer te vertellen over wat code 95 is of het halen van je vrachtautorijbewijs met code 95.