Neem contact op

Er zijn twee varianten voor het vrachtwagenrijbewijs, namelijk: rijbewijs C en C1. Maar wat is het verschil? JobTrans legt het in dit artikel uit.

Het vrachtwagenrijbewijs wordt ook wel groot rijbewijs genoemd. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er twee soorten vrachtwagenrijbewijzen: C en C1. Voordat we ingaan op de verschillen, geven we antwoord op de vragen ‘wat is rijbewijs C?’ en ‘wat is rijbewijs C1?’.

Wat is rijbewijs C en welk voertuig mag je ermee besturen?

We beginnen met een uitleg over rijbewijs C. Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 21 jaar en als het met code 95 is vanaf 18 jaar, mits de desbetreffende persoon beschikt over een geldig B-rijbewijs. Daarnaast is een medische keuring verplicht voor het verkrijgen van rijbewijs C. Als je dit rijbewijs hebt behaald, mag je met voertuigen met een toegestane maximum massa hoger dan 3.500 kg en niet zwaarder dan 50.000 kg aan het verkeer deelnemen in Nederland. De toegestane maximum massa, afgekort TMM, bereken je door het laadvermogen van het voertuig bij het lege gewicht van het voertuig op te tellen. Zie voor meer informatie het rekenvoorbeeld hieronder. Ook mag je aan de voertuigen een aanhangwagen koppelen met een TMM van maximaal 750 kg.

Rekenvoorbeeld
Stel het laadvermogen van je voertuig is 7.500 kg.
Stel het lege gewicht van je voertuig is 5.000 kg.
Je TMM is: 12.500 kg

Kortom: je hebt rijbewijs C nodig om met het voertuig deel te mogen nemen aan het verkeer.

Wat is rijbewijs C1 en welke voertuigen mag je ermee besturen?

Nu duidelijk is wat rijbewijs C is en welke voertuigen je hiermee mag besturen, gaan we dieper in op rijbewijs C1. Het C1-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits de desbetreffende persoon beschikt over een geldig B-rijbewijs. Daarnaast is een medische keuring ook verplicht voor het verkrijgen van rijbewijs C1. Als je dit rijbewijs hebt behaald, mag je met voertuigen met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg aan het verkeer deelnemen. Denk hierbij aan een camper, kampeerauto, paardenwagen, veewagen, ambulance, brandweerauto of een lichte vrachtauto.

De belangrijkste verschillen

Uit bovenstaand verhaal kun je concluderen dat het verschil tussen rijbewijs C en C1 het gewicht is. Dit is ook meteen het belangrijkste verschil. Met het gewicht van de vrachtwagen wordt de toegestane maximum massa (TMM) bedoeld. Met het C-rijbewijs mag je voertuigen besturen vanaf 3.500 kg tot maximaal 50.000 in Nederland, in tegenstelling tot het C1-rijbewijs waarbij je niet zwaarder mag gaan dan 7.500 kg.

Verschil in de te behalen examens
Daarnaast is er verschil tussen de verplichtingen voor het behalen van rijbewijs C en C1, met en zonder code 95.  Hieronder bespreken we de te behalen examens per rijbewijs. Mocht je op zoek zijn naar meer informatie over wat code 95 inhoudt, adviseren wij je het artikel in onze kennisbank te lezen.

  • Rijbewijs C1
  1. Examen Bus en Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek light (RV1-light)
  2. Examen theorie deel 2, administratie (R2C)
  3. Examen Vrachtauto C1 / C praktijk

Je mag het praktijkexamen Vrachtauto C1 doen, zodra je de theorie-examens RV1-light en R2C hebt gehaald.

Als je binnen twee jaar slaagt voor de theorie- en praktijkexamens wordt er een Verklaring van rijvaardigheid naar de RDW verstuurd. Deze is 3 jaar geldig.

Afhankelijk van het voertuig waarmee je jouw praktijkexamen aflegt, krijg je wel of geen code automaat op je rijbewijs. Leg je het examen af met een voertuig met (semi-) automatische schakeling, dan krijg je de code automaat. Leg je het examen af op een voertuig met volledige handschakeling, dan krijg je geen code automaat.

Wanneer met (semi-) automatische schakeling wordt gereden en je zelf een periode in je examen manueel de juiste versnellingen kiest door op tijd op- en terug te schakelen krijg je de code 78 automaat ook niet op je rijbewijs en mag je met je rijbewijs ook in een handgeschakelde vrachtauto rijden.

Vrijstelling mogelijk? Ja, voor enkele voorwaarden is vrijstelling mogelijk.

  • Rijbewijs C1 met code 95
  1. Examen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek light (RV1-light)
  2. Examen Vrachtauto rijbewijs met code 95 – theorie deel 2, administratie (V2C)
  3. Vakbekwaamheid C1 Praktische toets (VPTC)
  4. Vakbekwaamheid C1 Toets besloten terrein (VPBC1)
  5. Examen Vrachtauto C1 / C praktijk

Je mag het praktijkexamen Vrachtauto C1 praktijk doen, zodra je de theorie-examens RV1 Light en V2C hebt gehaald. Het theorie-examen V3C, de praktische toets C1 en de toets besloten terrein of de toets simulator C1 mogen voor of na het praktijkexamen C1 worden afgelegd. De praktische toets C1 wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider. Ook de toets besloten terrein C1 en de toets simulator C1 wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider.

Als je binnen twee jaar slaagt voor alle theorie-examens, de toetsen en het praktijkexamen wordt er een Verklaring van Rijvaardigheid en Verklaring van Vakbekwaamheid naar de RDW verstuurd. Deze zijn 3 jaar geldig.

Afhankelijk van je praktijkexamen, krijg je wel of geen code automaat op je rijbewijs.

Vrijstelling mogelijk? Ja, voor enkele voorwaarden is vrijstelling mogelijk.

• Rijbewijs C

  1. Verkeer en techniek RV1, examen theorie 1
  2. Examen theorie deel 2, administratie (R2C)
  3. Examen Vrachtauto C1 / C praktijk

Je mag het praktijkexamen Vrachtauto C doen, zodra je de theorie-examens RV1 en R2C hebt gehaald.

Als je binnen twee jaar slaagt voor de theorie- en praktijkexamens wordt er een Verklaring van rijvaardigheid naar de RDW verstuurd. Deze is 3 jaar geldig.

Afhankelijk van je praktijkexamen, krijgt je wel of geen code automaat op je rijbewijs.

Vrijstelling mogelijk? Ja, voor enkele voorwaarden is vrijstelling mogelijk.

  • Rijbewijs C met code 95
  1. Verkeer en techniek RV1, examen theorie 1
  2. Examen theorie deel 2, administratie (V2C)
  3. Examen Vrachtauto rijbewijs theorie met code 95 deel 3, admin. cases (V3C)
  4. Vakbekwaamheid C1/C Praktische toets (VPTC1/VPTC)
  5. Vakbekwaamheid C Toets besloten terrein (VPBC)
  6. Examen Vrachtauto C1 / C praktijk

Zodra je rijbewijs C met code 95 hebt gehaald, dien je code 95-cursussen te volgen om je code 95 te behouden.

Je mag het praktijkexamen Vrachtauto C praktijk doen, zodra je de theorie-examens RV1 en V2C hebt gehaald. Het theorie-examen V3C, de praktische toets C en de toets besloten terrein of de toets simulator C mogen voor of na het praktijkexamen C worden afgelegd. De praktische toets C wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider. Ook de toets besloten terrein C en de toets simulator C wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider.

Als je binnen twee jaar slaagt voor alle theorie-examens, de toetsen en het praktijkexamen wordt er een Verklaring van Rijvaardigheid en een Verklaring van Vakbekwaamheid naar de RDW verstuurd. De Verklaring van Rijvaardigheid is 3 jaar geldig.

Afhankelijk van het voertuig waarmee u uw praktijkexamen aflegt, krijg je wel of geen code automaat op je rijbewijs. Leg je het examen af met een voertuig met (semi-) automatische schakeling, dan krijg je de code automaat. Leg je het examen af op een voertuig met volledige handschakeling, dan krijg je geen code automaat.

Wanneer met (semi-) automatische schakeling wordt gereden en je zelf een periode in je examen manueel de juiste versnellingen kiest door op tijd op- en terug te schakelen krijg je de code 78 automaat ook niet op je rijbewijs en mag je met je rijbewijs ook in een handgeschakelde vrachtauto rijden.

Vrijstelling mogelijk? Ja, voor enkele voorwaarden is vrijstelling mogelijk.

Overeenkomsten

Hierboven hebben we de belangrijkste verschillen tussen rijbewijs C en C1 besproken. Echter zijn er ook een groot aantal overeenkomsten. De overeenkomsten vind je terug in onderstaande opsomming.

  • Geldigheid is 5 jaar
  • Je dient in het bezit te zijn van rijbewijs B
  • Om je rijbewijs te vernieuwen, moet je onder andere een Gezondheidsverklaring indienen.

Denk breder binnen de mogelijkheden

Zoals gezegd is rijbewijs C1 nodig voor het besturen van voertuigen vanaf 3.500 tot 7.500 kg. Valt het voertuig dat jij wil besturen in deze gewichtsklasse? Ga dan niet klakkeloos voor het behalen van rijbewijs C1, maar denk breder binnen de mogelijkheden. Wanneer iemand rijbewijs C1 nodig heeft voor het besturen van zijn of haar voertuig, adviseren wij meestal om voor het behalen van rijbewijs C te gaan. Ik hoor je denken, rijbewijs C? Waarom zou ik hiervoor gaan als rijbewijs C1 voldoende is? Wij snappen dat je dat zo zegt, maar wees je bewust van de voordelen. Met rijbewijs C ben je minder beperkt omdat je dan ook met voertuigen hoger dan 7.500 kg aan het verkeer mag deelnemen. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt. Om die reden kiezen steeds meer voor het halen van hun C-rijbewijs. Zeker wanneer je twijfelt is het aan te raden je goed te informeren over het verschil tussen rijbewijs C en C1.

Meer informatie?

Praat je liever nog even verder over de voor- en nadelen voor het behalen van rijbewijs C t.o.v. rijbewijs C1? Heb je vragen over bovenstaand verhaal? Of wil je graag het C-rijbewijs halen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze opleidingscoördinatoren helpen je graag verder.